Söker smittande bra idéer
Att sjukvården i Skellefteå hittar nya vägar är memeologernas uppdrag ? en egen enhet med framtid i blick.
? När vi tyckte att vi provat allt och ingen ändå var nöjd, varken personal eller andra, kände vi oss tvingade att hitta något annat.
Ulf Andersson berättar hur det började. Hur man fick nys om en ny utvecklingsmodell i usa och hur den efter vissa modifieringar nu används inom hela Skellefteå sjukvård. Man kan säga att modellen är en vidareutveckling av Landstingsförbundets satsning på Genombrottet.
För att leda utvecklingsarbetet skapades en speciell enhet: memeologen, med Ulf Andersson som ledare. Den finns bara i Skellefteå och i Umeå, som en enhet utanför den ordinarie sjukvårdsorganisationen. Den består av 13, som man säger, utvecklingsbesjälade personer som representerar de flesta yrkesgrupperna inom sjukvården.
Ulf Andersson är den ende som arbetar heltid på enheten, övriga delar sin tid mellan memeologen och ordinarie jobb ute i verksamheten.
Någon fast budget finns inte utan enheten tilldelas pengar för ett år i taget. I år satsar landstinget 1,3 miljoner kronor på framför allt löner och seminarier.
Smittsamma idéer
? Namnet kommer från ordet meme och memer är den minsta beståndsdelen i smittsamma idéer. Det är den som utgör attraktionen i en idé och som får människan att ta till sig idén. Begreppet används i den akademiska världen för att försöka förklara varför vissa saker; melodier, mode med mera, har en så stark spridningseffekt. Man jämför memens funktion med immunförsvaret. När vi fick höra om memer tyckte vi att vi ville vara den meme som sprider att det går att förbättra vården och samtidigt ha roligt på jobbet, berättar Ulf Andersson.
Fungera som bollplank
Memeologen ska inte, säger han, styra utvecklingen eller vilka projekt som ska genomföras. I stället ska enheten fungera som ett bollplank, kunna ställa upp när någon vill ha råd och hjälp. Dessutom ska den anordna lärande seminarier och inspirationsträffar.
? Vi kan inte genomföra en förändring, det kan bara de som finns ute på respektive enhet, säger Ulf Andersson.
Han kommer att presentera memeologerna på Vårdförbundets Vårdstämma i maj, i seminarieserien om »Medarbetarskap ? ledarskap«.