Som student har du ansvar för att säga nej

Behovet av extra händer i vården är större än någonsin. Men som student gäller det att inte ta på sig för stort ansvar. I vågskålen ligger en hel utbildning, risken att inte få ut någon legitimation.
I början av december såg Johnny Bergström, sjuksköterskestudent och styrelseledamot i Vårdförbundet student, en jobbannons från Umeå kommun som väckte många tankar.
Kommunen sökte sjuksköterskestudenter till alla verksamheter. Studenter har länge behövts i vården, men i år är behovet extra stort på grund av pandemin.
”Vi står nu inför nya utmaningar med koppling till Covid-19. Ni är många som hör av er till Umeå kommun och vill erbjuda stöd. Stort tack för ditt engagemang!”, skriver kommunen.
Självständigt arbete
I annonsen lyfts det fram att de sökande ska ha god initiativförmåga och förmågan att jobba självständigt. Erfarenhet av arbete inom hemsjukvård eller äldreomsorg är önskvärt men inget krav. Annonsen riktar sig till sjuksköterskestudenter som minst genomfört termin två.

Johnny Bergström är själv i slutet av andra terminen, men har tidigare erfarenhet från vården som utbildad undersköterska.
– Många av mina kursare har ingen vårderfarenhet sedan tidigare och i termin två har du väldigt lite praktisk erfarenhet. I kombination med läget som är i vården nu, på grund av corona, så ser jag risken att folk kan skickas ut för tidigt och med alltför stort ansvar, säger han.
Mycket att tänka på
För att kunna vara ett bra bollplank till kursare och medlemmar i Vårdförbundet student började han söka information. Vilka regler gäller egentligen när studenter rycker in och jobbar i vården? Var går gränserna för vad en student får göra? Han insåg att allt inte är glasklart, men att mycket ansvar ligger på studenterna själva, vilket bekräftas av Vårdförbundets jurist Carita Fallström.
Hennes generella råd är att aldrig ta på sig arbetsuppgifter som du tvekar det minsta inför att du kommer att klara av.

– All personal har rätt att säga nej. Det spelar ingen roll om du är legitimerad eller inte. Du ska säga ifrån om något riskerar att bli farligt för patienten, säger Carita Fallström.
Borde jag ställa upp?
Vården behöver studenterna och Johnny Bergström tycker det är bra att studenter tar chansen att skaffa sig jobberfarenhet under utbildningen. Men det måste ske på ett tryggt och ansvarsfullt sätt. Han har märkt av att det är en stor press på sjuksköterskestudenter i hela landet att rycka in i vården just nu. Samvetet gnager. Visst borde jag ställa upp?
Han är rädd för att studenter tänjer på sina egna gränser, får svårt att säga nej och riskerar att hamna i situationer där de inte får tillräckligt med hjälp och stöd på grund av underbemanning och stress. Han undrar också om alla verkligen känner till vad som står på spel. Att ett större misstag blir ditt eget ansvar, som kan göra att Socialstyrelsen anser dig olämplig för en sjuksköterskelegitimation.
– Hamnar du i en svår situation så kan det ställa till det väldigt mycket, för personer som egentligen skulle bli jättebra sjuksköterskor efter en hel utbildning, säger Johnny Bergström.