Sorgen efter stängningen: ”Kollegorna är som en familj och jobbet mitt andra hem”
Kollegorna Erland Pettersson, Lisa Bertilsson och Hanna Lundborg Assarsson går skilda vägar när akutmottagningen i Lidköping läggs ner. Foto: Kent Eng.
Nedskärningar

Sorgen efter stängningen: ”Kollegorna är som en familj och jobbet mitt andra hem”

På tisdagskvällen släcktes skylten över akutmottagningen i Lidköping. Framöver hänvisas patienterna till Skövde, fem mil bort. Beslutet har mötts av protester från både invånare och personal. ”Kollegorna är min andra familj och att komma till jobbet har varit som att komma hem”, säger sjuksköterskan Hanna Lundborg Assarson på medicinavdelning 4 som nu har begränsade resurser att vårda akut hjärtsjuka patienter. Men kampen för en återstart är redan i gång.

– Kämpa på. Ni är värda allt gott. Jag har själv jobbat här…

Den pälsklädda kvinnan drar sin syrgaskoncentrator i en rullväska. De små hjulen slirar över isen på parkeringen utanför Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Vid brevlådan mitt emot huvudentrén stannar hon upp och möter sjuksköterskans blick.

Hanna Lundborg Assarson från hjärtmedicin avdelning 4 lägger en hand på kvinnans axel och tackar stillsamt.

– Sådana här reaktioner möter vi hela tiden. Folk är ledsna, arga och besvikna. De gråter och tycker att det som händer är vansinne.

Dagen innan samlades fem körer och sjöng för personalen och på morgonen den 29 november hölls en ljusceremoni.

En vecka tidigare släpptes en film i sociala medier, som snabbt fick 30 000 klick. De anställda släcker operationslampor, drar av sina plastförkläden och stänger datorer. I slutscenen marscherar hela personalstyrkan ut genom portarna till tonerna av ledmotivet ur Kristina från Duvemåla:  

”Nej, du måste finnas, du måste / Jag lever mitt liv genom dig…

Dramatik är också precis vad som präglat sjukvårdskonflikten i Lidköping det senaste året. Beslutet om nedläggningen av akutmottagningen togs i Västra Götalandsregionens strategiska hälso- och sjukvårdsnämnd den 31 augusti. Samtliga partier utom Sverigedemokraterna ingick i överenskommelsen. Bakgrunden är bland annat ett tufft ekonomiskt läge och att man redan satsat 2,5 miljarder på en stor, modern mottagning i Skövde.

Sjuksköterskan Erland Pettersson flyttar med till Skövde, men är kritisk till hur omorganiseringen planerats. Foto: Kent Eng.

Men det har kommit motstridiga signaler från politikerna, vilket lett till anklagelser om lögner och falskspel. Stora delar av personalen uppfattar omstruktureringen som en del i en centralisering som går emot intentionerna om god och nära vård. Mindre kommuner som Lidköping, Falköping och Mariestad riskerar ständigt att hamna i skuggan av Skövde. För att inte tala om Göteborg.

– Diskussionen om att lägga ned akutmottagningen här har pågått i decennier. Enligt de kollegor som varit med länge har man talat om oss som ”uthusen”, säger sjuksköterskan Erland Pettersson.

”Förändringen har forcerats fram”

Han är en av alla medarbetare som verkligen trivts på jobbet och är starkt kritisk till förändringen.

– Västra Götalandsregionen har hundratals nämnder och min känsla är att man skickar besluten mellan varandra så att alla kan säga: ”Det var inte vi!” Ingen tar ansvar.

Motvilligt har han gått med på att förflyttas till den nya akuten fem mil bort, dit patienterna numera hänvisas.

– Det känns som att hjälpa en alkoholist att gömma spriten. När man öppnar en helt ny akutmottagning samtidigt som man stänger den här innebär det att de patientflöden vi haft i Lidköping omdirigeras till Skövde. Problemen hamnar i knät på personalen.

Han tycker att omorganisationen kunde skötts smidigare och med bättre planering.

– Nu har det forcerats fram och det kan leda till katastrof. Du kan inte slå ihop AIK och Djurgården över en helg och sedan förvänta dig att det nya laget ska spela match på måndagen. Akutsjukvård handlar om 10 procent vård och 90 procent logistik och behärskar jag inte de nya systemen och rutinerna och känner mig trygg med kollegorna kan man lika gärna ha en schimpans där.

Skylten med det röda korset slocknade klockan 21 den 28 november, men Erland Pettersson bemannade den låsta lokalen ytterligare två nätter.

– Vi vet att det kommer komma folk och ringa på dörren. Då måste vi ha personal med sjukvårdskompetens på plats, det funkar inte med en säkerhetsvakt.

10 000 demonstrerade

Den nya organisationen ställer höga krav på primärvården. Kommunen har startat en utredning för att undersöka om den kan ta över och driva delar av sjukhuset, dock inte akutverksamheten.

Frågan har engagerat lokalbefolkningen, inte bara genom sång och hejarop. I höstas samlades över 10 000 personer i en demonstration mot nedläggningen.

– Det är ett sjukhus med anor från 1890-talet, som ligger mitt i stan. Det har alltid fungerat bra och eftersom vi som jobbar här trivs har vi stannat kvar, vilket gjort att vi klarat oss nästan helt utan bemanningspersonal. Kollegorna är min andra familj och att komma till jobbet har varit som att komma hem, säger Hanna Lundborg Assarson, som varit anställd i tio år.

Men det senaste året har arbetsmiljön försämrats, tycker hon.

Sjuksköterskan Hanna Lundborg Assarson jobbar kvar på hjärtmedicinavdelningen i Lidköping, men kommer sakna kollegorna på akuten. Foto: Kent Eng.

– Det blev värre före sommaren. Kollegor har pratat om att anmäla sjukhusledningen för psykisk misshandel. Enda anledningen till att vi klarat av att gå till jobbet är att vi haft varandra.

Kritiken mot ledningen handlar både om osäkerhet kring den nya organisationen och om hur medarbetarna informerats. Många viktiga besked har enligt Hanna Lundborg Assarson och Erland Pettersson kommunicerats via tidningar, tv och radio.

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström säger att han har förståelse för de starka reaktionerna.

– Självklart blir man ledsen, förbannad och besviken när man blir av med sin arbetsplats. Vi har många medarbetare som brinner för sina verksamheter. Samtidigt har vi det här politiska beslutet, som fattats i bred enighet, att förhålla oss till. Skaraborgs sjukhus ska leverera sjukvård till 300 000 invånare i femton kommuner. Därför måste vi se till helheten. Att koncentrera akutsjukvården till Skövde bedöms vara det bästa sättet att erbjuda en jämlik vård till alla i upptagningsområdet och att använda resurserna och skatteintäkterna ansvarsfullt.

Är det förenligt med intentioner om god och nära vård?

– Akutsjukvård som är väldigt resurskrävande ska kanske inte vara nära i den bemärkelsen. I stället ska vi ha en primärvård och en planerad vård som gör att färre söker akut behandling. I Lidköping kommer det även fortsättningsvis att bedrivas högspecialiserad vård inom exempelvis kirurgi och ortopedi, samt operationer som inte kräver intensivvård.

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström förstår missnöjet men säger att han måste se till helheten: ”Skaraborgs sjukhus ska leverera vård till 300 000 invånare i femton kommuner”.

Stämmer det att viktiga besked till medarbetarna kommunicerats via media?

– Detta är en av de svåraste sakerna i en sådan här process. Från ledningen har vi inte kunnat informera om beslut innan de har fattats av styrelsen och då har vi försökt få ut det på intranätet så fort som möjligt, och verksamhetscheferna har samlat de berörda så snabbt de kunnat. Men i en akutverksamhet är inte alla på jobbet samtidigt och de som inte varit på plats har säkert fått information via sin morgontidning. Vi är 4 000 medarbetare och media är snabba på att snappa upp sådana här saker. Den kapplöpningen är omöjlig att vinna, tyvärr.

Enligt uppgifter från HR-avdelningen har en tredjedel av de 81 medarbetare som berörs i Lidköping valt att lämna Skaraborgs sjukhus i samband med omorganisationen. Av 25 sjuksköterskor har 13 sagt upp sig, elva fått en ny stadigvarande placering och en gått över till ambulansen i Lidköping. Enligt uttalanden i lokala medier, från verksamhetschefen och enskilda medarbetare, är det däremot bara tre sjuksköterskor som följer med till akuten i Skövde.

Är det färre än du hoppats på?

–  Som förvaltningschef är jag mån om att medarbetare stannar hos oss. Kompetensförsörjningen är en av sjukvårdens stora utmaningar framöver och i risk- och konsekvensanalyserna har kompetenstapp varit en viktig farhåga. Jag vill jobba för att hitta olika sätt för vår personal att fortsätta en karriär inom förvaltningen, säger Stellan Ahlström.

Även Hanna Lindborg Assarson oroas över kompetensflykt. Hennes eget jobb på hjärtavdelningen kommer att bli mindre utmanande och den kunskap och erfarenhet som hon och övrig personal besitter kan inte utnyttjas som tidigare.

– Vi kommer att kunna ge väldigt begränsad vård, och man vill ju inte bara sitta och vakta spinaler …, säger hon.

Samlar namnunderskrifter

Lisa Bertilsson är den sjuksköterska som offentligt gått i fronten för att rädda akutmottagningen. Hon har tagit initiativ till föreningen Schysst Vård, vars enda syfte är att genomföra en namninsamling som kan leda till misstroendeförklaring mot de regionpolitiker som fattat beslutet om nedläggningen.

– Vi var en liten grupp som konstaterade att vi befann oss i ett krig och att vi inte skulle ge oss. Jag hade inte en ledig stund mellan januari och juni. Vi har stått med våra listor på Villas bandymatcher, på ICA i Grästorp och Nossebro, på torget i Alingsås. Det har kostat mig både jobbet och ett äktenskap.

Sjuksköterskan Lisa Bertilsson har varit tongivande opinionsbildare i sjukhusfrågan och bland annat återstartat Sjukhuspartiet. Foto: Kent Eng.

Tillsammans granskade kollegorna beslutsunderlaget inför nedläggningen och påtalade brister som gällde bland annat bemanningen, akutens uppdrag och felaktiga beräkningar kring besparingar.

– Svaret vi fick från politikerna var att de måste lita på tjänstemännen, annars ifrågasätter de trovärdigheten i hela styrmodellen av regionen. Jag tycker att många av dem har suttit för länge på sina positioner och glömt att de är demokratiskt valda. Vi har sett så mycket kohandel och hemliga allianser under den här tiden.  

I den lantliga villan utanför Lidköping, som omgärdas av hästhagar och åkrar, har matsalsbordet blivit ett högkvarter för ytterligare påverkansarbete: Det återuppväckta Sjukvårdspartiet, som Lisa Bertilssons pappa var med och drev i början av 00-talet. Då var hjärtefrågan att stoppa nedläggningen av BB där hennes mamma jobbade. Nu är det långsiktiga målet att återstarta akuten.

– Men ännu kan vi inte göra så mycket. I december ska vi ha ett extrainsatt årsmöte där ett förslag om stadgeändringar ska behandlas. Nu står det till exempel att styrelsen ska ha ett visst antal representanter från namngivna verksamheter, som NU-sjukvården. Det har vi inte folk till.

Politiker har utsatts för hot

Efter ett radioinslag där nyheten om partiets uppståndelse avslöjades av misstag ansökte ett tusental personer om medlemskap, enligt Lisa Bertilsson. Minst en av dem som nominerats till den nya styrelsen har lämnat ett mer etablerat parti på grund av sin besvikelse över just sjukhusfrågan.

– Den här debatten har skapat ett ganska stort politikerförakt i stan. Vi har varit väldigt hårda mot våra politiker när vi debatterat med dem, och vissa har berättat att de utsatts för hot och tvingats ha vakter när de gått ut och handlat. Så vill man ju inte att det ska vara. Men det är jättekul att det finns många politiskt engagerade i kommunen och att de visar vad de tycker i demonstrationerna som varit för sjukhuset.

Budskapen på plakaten från demonstrationerna har formulerats av personalgruppen. Allt material har skänkts från lokala företagare. Foto: Kent Eng.

I huset förvarar Lisa Bertilsson några av plakaten som använts då. Budskapen lyder bland annat ”En död patient är en billig patient”, ”Akutens uppdrag ska vara kvar!” och ”Politiker – ta ert ansvar!”.

Hur vågar du själv bli politiker? Är inte risken att du inte håller löften?

– Vi har blivit varnade för att exempelvis bli kidnappade av andra partier eller gå bort oss i olika dealar. I regionen kan vi ju inte vara ett enfrågeparti utan ska även ha politik för infrastruktur, kultur och så vidare. Men vi måste hålla oss på rätt väg. Jag tror att kollegor som Erland kommer att påminna mig om det…

Snart får hon även nya arbetskamrater – vid ambulansen i Mellerud där hon redan har börjat. Det innebär en och en halv timmas pendling två-tre dagar i veckan.

– Skaraborgs sjukhus var inte aktuellt för mig längre efter alla konflikter. Jag har länge haft en tanke om att jobba i ambulansen eftersom jag inte vill släppa akutsjukvården, säger Lisa Bertilsson.

Men det ser inte ut att bli så mycket fritid den kommande våren heller. I maj ska Schysst Vård ha lämnat 140 000 namnunderskrifter till valmyndigheten. Samtidigt är siktet inställt på valet 2026. Då har isen på parkeringen utanför akuten tinat och fryst många gånger om.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida