Startade hälsoklinik
Västindien. Malaria och parasiter. Föroreningar och naturkatastrofer. De många hälsoriskerna i Barrio Blanco avskräcker inte Annica Jonsson. Hon har sålt vad hon äger för att kunna hjälpa.
När sjuksköterskan Annica Jonsson från Alingsås träffade Eliseo Ventura, 3 år, i kåkstaden Barrio Blanco bestämde hon sig, hon ville hjälpa honom och hans familj. Det var för tolv år sedan och hon var på semesterresa i Dominikanska republiken. Eliseos utsatthet gjorde ett starkt intryck på henne, hon hade ju själv barn, och förväntade sig barnbarn inom några år. I Eliseos familj fanns inga som helst resurser och ingen myndighet som hjälpte. Så vad Eliseo behövde, det skulle han aldrig kunna få.
Annica började samla in pengar och gåvor från bekanta hemma i Sverige för att ta med vid nästa resa. I dag har hennes spontana hjälparbete utvecklats till något betydligt större — hela området har fått en hälsoklinik.
— Ärligt talat vet jag inte riktigt hur det gick till, det liksom bara blev så. Och här finns ju ett ständigt behov.
Kåkstaden Barrio Blanco, där Eliseo och hans familj bor, ligger i Cabarate, en populär turistort. Trots att den ligger nära stranden har många turister aldrig hört talas om området. De flesta där bor i plåtskjul och varje gång det regnar stiger vattnet och tränger in i hemmen. Flera av familjernas avlopp går direkt ut i den omgivande lagunen och smittsamma sjukdomar som denguefeber, malaria, parasiter, svamp- och andra infektionssjukdomar frodas. Men många lider också av diabetes och högt blodtryck.
— Barrio Blanco har setts som en skamfläck, något man helst vill gömma, säger Annica.
Staden hade planer på att driva bort de boende, jämna skjulen med marken och bygga en parkeringsplats åt turisterna. I stället började en amerikansk hjälporganisation för snart två år sedan att göra i ordning området. Annica bad dem att bygga en hälsoklinik samtidigt som de byggde skola och bostäder.
Hemma i Sverige igen bildade Annica föreningen Projekt Barrio Blanco tillsammans med fem andra sjuksköterskor. De tog på sig att inreda och utrusta hälsokliniken och i februari i år öppnade den. Behovet är enormt och gränserna för vad som är hälsovård är inte som hemma.
— Vi gör allt från att hjälpa folk reparera sina hus, till att lära kvinnor virka så att de får en inkomst och vårda skabbsjuka hundar, för sjuka djur sprider ohälsa till människor, berättar hon.
Något som de just har startat, och som verkligen handlar om förebyggande hälsovård, är att rensa upp den förorenade lagunen som omgärdar området. Med insamlade pengar har de kunnat anställa folk som hugger ner vass, krattar och samlar ihop plast, glas, avföring, plåtskivor, gamla sängar och mycket annat.
Att det faktiskt går att komma utifrån och få i gång en fungerande hälsoklinik lärde sig Annica när hon jobbade i Haiti som volontär efter jordbävningen 2010. Den erfarenheten blev sedan en språngbräda till att sätta upp kliniken i Barrio Blanco.
I Sverige söker hon och sjuksköterskekollegerna i föreningen Projekt Barrio Blanco hela tiden nya sponsorer, människor som vill bidra med allt från en tia till att betala uppbyggnaden av ett helt hus. Annica har själv just sålt hus och bil och flyttat in en lägenhet på 28 kvadrat för att ha råd att vara borta lite längre. När hon går i pension om två år är planen att vara på plats halva året och jaga pengar i Sverige den andra halvan, och träffa barn och barnbarn förstås.
Annicas hektiska liv kan kännas överväldigande och jag frågar vad som driver henne.?
— Ingen aning. Jag vet bara att här behövs mycket hjälp, och att ge andra människor glädje och en tro på framtiden gör att jag mår bra, svarar hon.
Det är också tydligt att framstegen ger Annica kickar att fortsätta. Att se en hälsoklinik komma till i både Haiti och Dominikanska republiken och veta att det är mycket tack vare hennes insatser känns meningsfullt. Men hon och föreningen Projekt Barrio Blanco slår sig inte till ro. Nästa projekt är att stötta ett barnhem i Haiti. I dag bor de 42 barnen där i mörka rum med jordgolv. De har nio sängar och åtta madrasser att dela på.
— Vårt mål är att även där kunna öppna en liten hälsoklinik i anknytning till barnhemmet.