Staten och SKL: ”Stoppa de orimliga läkemedelspriserna”
För patienternas skull måste de orimligt höga priserna på särläkemedel stoppas. Läkemedelsbolagen utnyttjar läget och patienter får lida. Det anser Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).
Utpressning. Det är vad det handlar om. I DN Debatt skriver Gunilla Hulth-Backlund, generaldirektör för TLV och Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL, att läkemedelsbolagen utnyttjar de patienter som är i behov av särläkemedel – läkemedel mot sällsynta sjukdomar – för att pressa upp priserna till orimliga nivåer.
Bolagen utpressar
Enligt debattörerna kan företagen, när ett särläkemedel väl är godkänt, begära vilket pris de vill. De länder som vill ha tillgång till läkemedlet kan då inte säga nej och riskera att patienter går miste om behandling.
Till råga på allt genomförde EU 2002 lättnader för industrin, just i syfte att förenkla och göra det billigare att ta fram särläkemedel. Dessutom fick företagen rätt att sälja läkemedlen med ensamrätt i Europa under tio år.
Författarna hävdar att läkemedelsföretagens motivering, att särläkemedlen är dyra att ta fram, inte är någon regel. I stället bygger nya läkemedel ofta på tidigare kända och beprövade substanser.
Djupt orättvist
Ett annat argument är att det är ”djupt orättvist” att göra skillnad på människor via olika priser på läkemedel beroende på om många behöver dem eller inte.
Ett aktuellt fall är Vpriv, mot enzymbristsjukdomen Gaucher. Företaget har meddelat att man inte kan tänka sig att sänka priset, trots att medicinen säljs för halva summan i USA.
TLV har därför svarat med att avslå ansökan om att låta det ingå i högkostnadsskyddet. Verket förklarar med att jämföra priset på Vpriv med ett hypotetiskt diabetesläkemedel. Om detta skulle kosta lika mycket som Vpriv skulle högkostnadsskyddet bara räcka till att behandla en procent av alla med diabetes i Sverige.