Sterilt vatten vid förlossningen är bättre än akupunktur

Förlossningssmärtan minskar och avslappningen ökar mer med sterilt vatten än med akupunktur, visar forskning från Sahlgrenska akademin.

25 september 2006

Barnmorskan Lena Mårtensson har i sitt avhandlingsarbete jämfört 64 födande kvinnor som smärtlindrades med akupunktur med lika många som i stället fick injektioner med sterilt vatten. Kvinnorna fick skatta sin smärta och graden av avslappning dels före behandlingen, dels flera gånger efter behandlingen.

– Injektionerna med sterilt vatten var signifikant mycket bättre, konstaterar Lena Mårtensson.

Hon har gjort en enkät bland barnmorskor som visar att bara var femtionde födande kvinna i dag väljer sterilt vatten som smärtlindring under förlossningen och att var fjärde väljer akupunktur.

Förr avskräckte injektionssmärtan

Injektioner med sterilt vatten under huden var en vanlig smärtlindring för de födande kvinnor som inte ville ha läkemedel i början av 1990-talet. Men även om kvaddlarna som de kallas gav en påtaglig smärtlindring upplevde många kvinnor själva injektionen som så smärtsam att metoden fick dåligt rykte. När sedan akupunktur togs in i smärtlindringsarsenalen valde allt fler den.

– Men genom att låna en metod som används för smärtlindring vid whiplashskador gör injektionerna med sterilt vatten mindre ont än tidigare, säger Lena Mårtensson.

Oklart hur vattnet lindrar

Tricket är att injicera djupare och ge en större dos sterilt vatten än tidigare. Exakt hur det sterila vattnet lindrar smärtan är inte vetenskapligt klarlagt. En teori är att injektionen triggar kroppens eget smärthämmande system genom att de känsligaste nervcellerna skickar signaler till hjärnan och hindrar andra smärtimpulser att nå fram.

– Nu när vi har förfinat injektionstekniken hoppas jag att kvinnorna ska våga använda metoden igen, säger barnmorskan Lena Mårtensson och påpekar samtidigt att den effekt som akupunktur har kan räcka för en del kvinnor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida