Hyrstoppet

Stor oro efter tvärstopp för hyrsjuksköterskor

Stor oro efter tvärstopp för hyrsjuksköterskor
Malin Tillgren, avdelningsordförande Vårdförbundet Skåne. Foto: Ulf Huett och Getty Images

I Skåne slog dörren igen helt för inhyrda sjuksköterskor i januari. På en rad arbetsplatser går nu den fasta personalen på knä. De jobbar dubbelpass och övertid, menar Vårdförbundets Malin Tillgren. Men Sveriges kommuner och regioner, SKR, är nöjda med att alla regioner följt uppmaningen att minska hyrberoendet.

Förra året uppmanades alla regioner av arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, att kraftigt minska kostnaderna för inhyrd vårdpersonal. Den höga inflationen, pensionsskulder och andra parametrar har lett till en hårt pressad ekonomi. Regionernas budget för 2024 har visat ett underskott på 24 miljarder. Vissa regioner står nu inför att genomföra varsel.

En kostnad är den inhyrda personalen. Den hade ökat från 2023, men minskade under slutet av året.

Ameli Norling, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR. Bild: SKR
Ameli Norling, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR. Foto: SKR

– Personalbristen inom hälso- och sjukvården har lett till att regionerna tvingats hyra in alltmer personal till högre kostnader. Den utvecklingen behöver vända och vi ser nu positiva tecken på det, säger Ameli Norling, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

I täten förra året gick regionerna Stockholm, Sörmland och Östergötland tätt följda av andra.

– Minskning av inhyrd personal är viktigt för att kunna ge kontinuitet och trygghet för patienterna, men också för att stärka personalens arbetsmiljö och arbetet med att utveckla vården, säger Ameli Norling.

Fast anställda jobbar dubbelpass

Från Vårdförbundets sida märks nu en oro för vilka konsekvenser hyrstoppen fått för både patienter och de fast anställda. Exempelvis i Region Skåne har dörren stängts helt sedan mitten på januari. Även där är syftet att minska kostnaderna och samtidigt öka kontinuitet och patientsäkerhet.

Malin Tillgren Vårdförbundet Skåne. Foto: Ulf Huett
Malin Tillgren Vårdförbundet Skåne. Foto: Ulf Huett

Men Malin Tillgren, Vårdförbundets ordförande i Skåne, tycker inte att det blivit fallet. Tvärtom är hon orolig för den röriga situation som uppstått.

– Vi får många signaler att den fasta personalen jobbar dubbelpass och får gå in och jobba extra. De klarar då inte att hålla regler om dygnsvila eller veckovila. Schemana är korrekta från början, men det stjälper när vårdpersonalen får jobba en massa övertid, säger hon.

Under vintern har hon sett flera exempel på att indragningarna av hyrsjuksköterskor lett till bristande kvalitet för patienterna.

– På barnavdelningar har vårdplatser stängts. Det har lett till att barn och föräldrar fått resa en dryg timme till ett annat Skånesjukhus för att läggas in. Resan är jobbig med ett sjukt barn. Det försvårar dessutom för föräldrarna att kunna vara hos barnet i en annan stad.

Patient fick info om personalbrist

Malin Tillgren berättar om ortopedpatienter på akuten i Malmö som skickades hem med fick ett informationspapper där det stod att operationen kunde dröja på grund av personalbrist.

– Jag hörde om en patient som fick vänta flertalet dygn innan hans ben kunde lagas. Det ledde till mycket smärta och lidande. Det var heller inte någon halka då, utan berodde helt på personalbrist. Men det är tufft överallt nu, på alla vårdavdelningar.

Men tycker du att sjuksköterskor ska hyras in igen?

– Ja, just nu är det en lösning, absolut. Parallellt behöver regionen visa att de är en bra arbetsgivare, med bra villkor. Just när hyrstoppet trädde i kraft kom de nyexaminerade ut och för dem finns inga erfarna där som stöd. Det är ohållbart, säger Malin Tillgren.

En viktig del i hyrstoppet är att Region Skåne vill fast anställa inhyrda sjuksköterskor och annan inhyrd vårdpersonal. Därför har en satsning på höjda ob-ersättningar införts. Enligt regionens siffror har de i dag 200 fler sjuksköterskor anställda än när hyrstoppet infördes, och hr-direktören har fortsatt goda förhoppningar:

– Våra medarbetare gör ett fantastiskt arbete för att hantera den här övergångsperioden, där vi vet att det är ett ansträngt läge på vissa håll. Men det kommer bli bättre allteftersom, när allt fler nya medarbetare börjar hos oss, säger Johanna Holmberg, hr-direktör i Region Skåne i ett pressmeddelande.

”Ob-satsning räcker inte”

Men Vårdförbundets Malin Tillgren tycker inte det räcker.

– Vi upplever inte att arbetsgivaren steppat upp för att locka hyrsjuksköterskor tillbaka till regionen, inte med lönebildning, arbetsmiljö eller andra villkor. Vår bild är att de stryper möjligheten att arbeta inom bemanning för att tvinga in hyrsjuksköterskor i regionen. Men det finns ingen morot för dem, säger hon.

Hon är medveten om ob-satsningen, men vill se förbättringar av grundlönerna.

– Skåne låg väldigt lågt förra året i förhållande till industrimärket. Vi har varit tydliga med att de gör saker i fel ordning. Om de jobbat bättre med löneökningar, lönestruktur och arbetsmiljö hade det gått att lockat tillbaka sjuksköterskor.

Samtidigt införs ett nytt avtal för upphandling av inhyrd personal. Samma prislista kommer att gälla alla regioner och ersättningen är uppdelad i tre nivåer beroende på hur svårt den aktuella orten har att rekrytera. Regionernas ersättning i glesbygd är högst. Prislistan gäller avtal från 1 april, och alla regioner beräknas vara anslutna i sommar.

Bemanningssjuksköterskor menar att ersättningarna är lägre än tidigare. Det sammantaget med hyrstoppet har väckt stor ilska, och diskuterats hett i facebook-grupper.

Initiativ har tagits för att enas om att vägra jobba i juli i sommar, som ett motdrag. Nu har en egen förening för bemanningssjuksköterskor startas, Svensk konsultsjuksköterskeförening. Vårdfokus har sökt föreningens fyra frontpersoner för en egen artikel om den nya föreningen, men de har avböjt intervju.

Samtidigt finns, enligt Vårdfokus källor, en besvikelse på bemanningsföretagen som anslutit till det nya avtalet. Därför diskuterar hyrsjuksköterskorna även att starta ett gemensamt, ickevinstdrivande företag.

Kostnader: Västra Götaland minskade – Västernorrland ökade

  • Kostnaden för inhyrd personal ökade med 17 procent mellan 2022 och 2023, motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor. Kostnaden för inhyrd personal stod för 5 procent av personalkostnaden.
  • I Stockholm, Sörmland och Västra Götaland minskade hyrkostnaderna och i sista kvartalet minskade kostnaderna utslaget i hela landet.
  • Västra Götaland minskade hyrkostnader för sjuksköterskor med 20 procent 2023. I Västernorrland ökade kostnaderna med 65 procent.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida