Stress kan förbättra sömnen

Vanlig vardagsstress är inte så farlig som man kan tro. Den kan till och med förbättra sömnkvaliteten — bara man hinner koppla av före läggdags.

Äntligen lite goda nyheter för alla som tycker att de stressar för mycket. Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet och verksam vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, har gjort den första studien om hur stress vid sänggåendet påverkar sömnen.?

75 personer i åldern 23-65 år fick föra dagbok under sex veckor. Dessutom gjordes fysiologiska sömnregistreringar av 33 av deltagarna med en portabel eeg-utrustning en gång i veckan medan de sov hemma i sina egna sängar för att störa så lite som möjligt.??

Deltagarna jämfördes inte med varandra utan med sig själva på så vis att man plockade ut dem som uppvisade både mest och minst stress och jämförde sömnkvaliteten. Det visade sig att deras sömnkvalitet inte påverkades särskilt mycket, variationerna var små.?

– Överhuvudtaget var det förvånansvärt svårt att hitta riktigt stressade försökspersoner. De säger att de är stressade i frågeformulär men när man undersöker dem dagligen visar det sig att det inte riktigt är så, säger Torbjörn Åkerstedt.?

De kvällar som försökspersonerna var stressade vid sängdags tog det visserligen längre tid för dem att komma in i djupsömn, men det kompenserades under natten. Vakentiden ökade något och sömn­effektiviteten, andelen tid i sängen som man sover, minskade. Sömnstörningen var tydligt, men måttlig och övergående.?

– Slutsatsen är att vanlig vardagsstress leder till ett visst mått av sömnstörning men att just det inte är något att oroa sig för, säger Torbjörn Åkerstedt.?

Han poängterar att studien omfattade människor med en rimlig livssituation och som generellt sov bra men som ibland stördes av vardagens irritationer.?Om det däremot händer ofta att man är stressad vid sängdags kan det på sikt bli värre. De som uppvisade störst variation i stressnivå hade också något högre värden på depressions­skalor än de som hade en jämn och låg nivå.??

– Vi tror att detta är vägen in i utbrändhet men någon sådan studie är inte gjord. Det är väldigt svårt, etiskt och praktiskt, att få komma hem till folk när livet är riktigt jävligt, säger Torbjörn Åkerstedt.?När det gäller stress och sömn visar denna och flera andra studier att det är helt avgörande hur man känner sig vid läggdags.?

– Om man stressar väldigt mycket under dagen kommer det inte att påverka sömnen alls förutsatt att man kopplar av på kvällen och inte oroar sig för att morgondagen kommer att bli likadan, säger han.?Sömnen kan till och med förbättras när hjärnan har gått på högvarv eftersom skälet till att vi sover är att återställa den. ?

– Det är därför som vi kan stressa ganska mycket. Först när det blir övermäktigt blir det ett problem.??

En stor del av sömnstörningar beror på negativ förväntan – oro över att man sover dåligt. Torbjörn Åkerstedt hoppas att studien kan användas för att bryta den onda cirkeln som uppstår när man är stressad över att vara stressad.

LÄSTIPS:?

  • Åkerstedt T med flera. Impaired sleep after bedtime stress and worries. Biological Psychology 2007; Vol 76(3):170-173.?
  • Åkerstedt T. Psychosocial stress and impaired sleep. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health 2006; Vol 32 (6):493-501.?
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida