Studenten Linus: ”Jag vill vara med och göra nytta”

När Sverige massvaccinerar låter flera regioner och privata vårdgivare även undersköterskor ge sprutan. En av dem är Linus Törneberg, sjuksköterskestudent i Stockholm. Möjligheten att få bidra i en extrem situation – och få träning och erfarenhet – tycker han överväger riskerna.
Klockan är strax efter sju på morgonen. I nyrenoverade Filadelfiakyrkan vid S:t Eriksplan i Stockholm börjar vaccinationsbåsen tändas upp av kollegor i engångskläder och munskydd. Linus Törneberg har precis visat hur patientflödet fungerar. Från utomhuskön, in i byggnaden och fram till två ståbord där ansvariga läkare gör en bedömning av allas hälsojournaler. Vidare till ett av 13 vaccinationsbås, där det just den här dagen kan vara Linus Törneberg som patienter får möta.
Han tycker det känns stort att få vara med och bidra när Sverige massvaccinerar mot covid-19. Att vaccinet är efterlängtat märks verkligen på patienterna som kommer till Capios vaccinationscentral i Filadelfiakyrkan, berättar han.
Historisk händelse

– Någon sa att man borde få en liten fanfar när man får sprutan. För oss i vården blir saker lätt rutin. Men för individen är det här jättestort. Det är viktigt att komma ihåg, så att du har fokus här och nu och inte hastar över det, säger Linus Törneberg.
Första dagen på extrajobbet vaccinerade han 45 personer på fyra och en halv timma. Det var en vecka efter att han fått delegeringen av en ledningsansvarig läkare på plats. Utbildningen innehöll teori som han fick studera själv, dels om vaccinen, dels om hur du hittar rätt ställe att sticka. Läkaren höll också i en praktisk genomgång. Linus Törneberg skulle titta på fem stick och utföra fem stick själv under övervakning för att få delegeringen.
Han läser tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet på Röda Korsets högskola i Stockholm. All undervisning sker fortfarande på distans, utom de kliniska momenten på Kliniskt träningscentrum, KTC.

Intermuskulära injektioner har han ännu inte hunnit praktisera under utbildningen. Eftersom det inte heller är så vanligt att få öva på det under vfu-placeringarna ser han delegeringen och uppdraget på Capios vaccinationscenter som ett sätt att få kunskap och erfarenhet som gynnar hans utbildning, berättar han.
Skarp kritik
Bland annat Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening har gått ut hårt mot arbetsgivare som låter undersköterskor vaccinera mot covid-19, eftersom det egentligen är en uppgift för legitimerade sjuksköterskor och kan innebära en risk för patienterna. Vårdförbundet Student lyfter också att sjuksköterskestudenter riskerar att inte få ut sin legitimation om de tar på sig för stort ansvar för snabbt och misstag händer.
Linus Törneberg berättar att han övervägt riskerna och känner sig trygg. På vaccinationsstället har han många sjuksköterskekollegor. Läkare finns på plats och bedömer varje patients hälsotillstånd och det finns tydliga rutiner för om något skulle hända.
– Det här tycker jag är en uppgift som fungerar att delegera till rätt person. Det är inte heller ett normalläge i sjukvården. Men det är bra att fundera över vad som går att delegera. En liknande delegering i hemsjukvården, där jag varit helt ensam med patienterna, hade varit en helt annan sak, säger han.
Blandar inte Pfizer
I delegeringen ingår att dra upp och ge covid-vaccin från AstraZeneca och Moderna. Vaccinet från Pfizer behöver blandas, det gör bara legitimerad personal. Linus Törneberg och övriga undersköterskor kan ge vaccinet men får då färdigfyllda sprutor.
Så vaccinerar Capio i Filiadelifiakyrkan
- Capio kommer att vaccinera mot covid-19 i Filiadelfiakyrkan vid S:t Eriksplan i Stockholm till och med augusti. Men kontraktet med Region Stockholm kan förlängas.
- Vid full tillgång till vaccin vaccineras 13 000 personer per vecka.
- På plats finns varje dag 13-15 vaccinatörer, 3 läkare och 4-5 beredare.
- Av vaccinatörerna är cirka 40 % sjuksköterskor och 60 % undersköterskor.
Källa: Capio
När klockan närmar sig 07:30 tänds rosafärgad belysning upp i den stora salen där det annars hålls gudstjänster och konserter. Lugn musik strömmar från högtalarna.
– Det börjar komma igång nu, säger Linus Törneberg när han visar akutrummet och platsen där patienterna får sitta ner och vila en stund, på avstånd och under övervakning, efter vaccinationen.
Korta givande möten
Det han uppskattar mest med jobbet är mötet med patienterna. Även om det bara varar i några minuter så ger varje patientmöte någonting, berättar han. Här har han nytta av sin tidigare erfarenhet från vården. Bland annat nästan åtta år som undersköterska på SOS-alarm. Vid sidan av studierna jobbar han även extra inom psykiatrin och i Capios jourläkarbil i Stockholm.

– Det gäller att anpassa hur du pratar och vilken information du ger, om du ska tala om när du sticker eller inte. Vissa är spruträdda men de flesta säger ”det där var inte så farligt, jag trodde det skulle vara mycket värre”.
Fler och fler vaccinerade
På festfixaren Micael Bindefelds Instagram finns en bild som visar hur vaccinationerna går till. Det råkar vara Linus Törneberg som vaccinerar på bilden. Alla patienter står upp i båsen, framför allt för att flödet ska gå smidigt och snabbt, men Linus Törneberg tycker också att det funkar bra rent ergonomiskt.
När han säger hej då har det bildas en kö av patienter i morgonsolen utanför Filadelfiakyrkan, alla i munskydd och med två meters mellanrum. På torget håller blomsterförsäljaren på att sätta upp sitt stånd. Cyklister. Taxibilar. Barn som ska till förskolan. Pensionärer i joggingskor. Kostymer och take-away-muggar.
Det här arbetspasset, mellan 07:30 och 12:00, vaccinerade Linus Törneberg närmare 50 stockholmare.