Svenska sätter upp fältsjukhus i Pakistan

Lena Fridman, sjuksköterska från Gotland, åker i morgon till jordbävningens Pakistan. Där ska hon delta i arbetet med att sätta upp ett fältsjukhus och ansvara för den medicinska vården och omvårdnaden.

12 oktober 2005

I måndags befann sig Lena Fridman på en kurs hos världshälsoorganisationen WHO i Genève när en tjänsteman kom in i salen och la sin hand på hennes axel och bad henne komma med ut. Samma ”behandling” fick ytterligare tre personer från respektive Norge, Storbritannien och Nya Zeeland.

Det saken gällde var om de skulle kunna åka i väg för Röda korset till jordbävningsområdet i Pakistan. Alla svarade ja.

– Jag får mitt visum i dag och flyger i väg i morgon, berättar Lena Fridman när Vårdfacket via mobiltelefonen får tag på henne i Visby.

I den svårast drabbade staden

Hennes uppgift är att delta i arbetet med att sätta upp ett norskt fältsjukhus. Troligen kommer det att placeras i Muzaffarabad, den svårast drabbade staden norr om huvudstaden Islamabad.

– Först ska vi sätta upp en akutstation, därefter ett helt fältsjukhus. Det beräknas vara klart om ungefär en vecka. Därefter ska jag som Head nurse ha ansvaret för den medicinska vården och omvårdnaden, berättar Lena Fridman.

Oklart hur länge hon stannar

Hon vet inte i dag hur länge hon ska stanna i Pakistan – det beror på när Pakistan själv kan ta över verksamheten.

– Just nu har de naturligtvis en mycket svår situation, men de har en välutvecklad sjukvård och kan klara arbetet sedan, säger hon.

Det är inte första gången Lena Fridman – som för närvarande har en tjänst på marinbasen i Karlskrona – är i Pakistan. Både 1985 och 1991-92 arbetade hon i Peshawar, väster om Islamabad och inte så långt från gränsen till Afganistan.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida