Starta eget – tips från coachen
Cilla Franzén är rådgivare på Nyföretagarcentrum och coachar medlemmar i Vårdförbundet som vill starta eget. Här svarar hon på frågor om företagande för dig i vården.
Ska jag starta enskild firma eller aktiebolag?
— Det spelar inte så stor roll till att börja med. Ofta kan man börja med enskild firma, som är enklast. Det går sedan att ombilda till aktiebolag när man är etablerad.
— Tar man stor risk med sitt företag kan det vara bättre med ett aktiebolag. För sjuksköterskor som hyr ut sig som bemanningssjuksköterskor är riskerna små. Den största risken är att inte få uppdrag. För företag i hud- och skönhetsbranschen är risken större, med dyra maskiner och produkter.
— Den som ska anställa rekommenderar jag att starta aktiebolag.
Vad ska jag ta betalt?
— Tillgång och efterfrågan styr. Vissa specialistsjuksköterskor är till exempel väldigt attraktiva och kan därför sätta ett högre pris. I bemanningsbranschen kan det finnas nivåer som är standard. Generellt är många rädda för att sätta ”fel” pris.
Hur ska jag klara att betala rätt skatt och moms?
— Det är inte svårare än att betala en räkning via internet med Skatteverket som mottagare. Du ska redovisa momsen och betala in skatt och sociala avgifter. Du får anvisningar från Skatteverket direkt när du söker F- eller A-skattsedel. I enskild firma heter det egenavgifter.
Hur vet jag vad jag kommer att tjäna?
— Du uppskattar din kommande omsättning och din vinst efter att kostnader är avdragna. Stämmer det inte lämnar du bara in en ny inkomstdeklaration, en eller flera gånger under året, för att sträva mot att inte få kvarskatt.
Vad gäller för pension och vid sjukdom?
— Det är viktigt att avsätta pengar till tjänstepension varje månad. Ett sätt är ett ISK-konto med fondsparande. Titta på hur mycket som avsätts när du slutar din anställning. Vi brukar säga att tjänstepension motsvarar minst fyra procent av lönen.
— Vad gäller sjukpenning finns bra information på Försäkringskassans sida Ersättningskollen.
— Om du är bemanningssjuksköterska: Var noga med att skriva avtal med uppdragsgivaren. Många har standardavtal, men läs igenom det noga. Om du uppmanas att skriva ett eget avtal, låt gärna en jurist läsa igenom innan du undertecknar.
Här kan du få råd:
Medlemmar i Vårdförbundet som har ett eget företag i vården eller vill starta ett kan få råd och stöd av certifierade rådgivare vid Nyföretagarcentrum. De nås genom Vårdförbundet Direkts rådgivare, på telefonnummer 0771-420 420.