Tar livräddning till nya höjder

Blodpåsar, hjärtstartare och läkemedel – via förarlösa luftfarkoster kan de nå fram till patienterna snabbare än ambulansen. Om lagen tillåter. ”Drönare kommer att ha en roll i framtidens sjukvård”, säger ambulanssjuksköterskan och innovationsledaren Magnus Kristiansson.
En man skottade snö på sin uppfart och drabbades av hjärtstopp. Han hade tur. Ett vittne till händelsen var akutläkare och påbörjade genast hjärt- och lungräddning, samt larmade 112. Men innan blåljusen hann lysa upp villagatan i Trollhättan hördes propellerljud från himlen. Utryckningsdrönaren var på plats efter cirka tre minuter och firade ner en hjärtstartare i vajer.
Dramat utspelade sig i december 2021 och mannen överlevde.
– Det var lite av en sensation. Första gången i världshistorien som en drönarlevererad hjärtstartare användes i skarpt läge, säger Magnus Kristiansson, ambulanssjuksköterska som arbetar som innovationsledare vid Innovationsplattformen i Västra Götaland.
Innovatörerna
Vården är under ständig utveckling. Inte sällan kommer idéerna från personalen själva, som på nära håll har sett vad som skulle kunna förbättras.
I en serie artiklar under sommaren skriver Vårdfokus om några innovatörer, som har hittat nyskapande lösningar för att göra arbetet lättare och vården bättre för patienterna.
Läs och låt dig inspireras – kanske är det du som sitter på nästa strålande idé?
I fem år har han jobbat med att hitta områden där drönare kan utveckla vården. Allt började med att ett start-up-företag i regionen hörde av sig. De ville genomföra autonoma – ”pilotlösa” – flygningar i urban miljö, något som lagstiftningen inte tillät. Ambitionen var att ändra regelverket och planen att göra det med argument om att rädda liv. Magnus Kristiansson såg potentialen i att transportera lättare, tidskritiskt gods inom sjukvården.
– Vi började med att titta på blodtransportkedjan. Det finns inte blodcentraler på alla platser och hypotesen var att det skulle gå att göra snabbare leveranser med drönare.
Når 200 000 personer
En behovskartläggning genomfördes, där det visade sig finnas intresse inom olika delar av sjukvården.
– Ställde vi en fråga fick vi tio tillbaka. Nyfikenheten var stor men många upplevde det lite som science fiction, säger Magnus Kristiansson.

Med tiden övertygades Transportstyrelsen om att tillåta provflygningar. I dag finns drönare lastade med hjärtstartare i Kungälv, Torslanda, Fiskebäck, Vänersborg och Trollhättan. Cirka 200 000 invånare kan nås inom tio minuter.
– Drönaren räknar själv ut snabbaste vägen till adressen. När den kommer fram stannar den på 30 meters höjd och vinschar ner hjärtstartaren. Larmoperatören kontrollerar området via en kamera, vi vill ju inte att den hamnar i en swimmingpool eller på ett lastbilsflak, säger Magnus Kristiansson.
Lastar 2 kilo

Fordonstyp: Drönare.
Vikt: Cirka 14 kilo.
Max last: 2 kilo.
Hastighet: 60–70 km/h.
Antal leveranser: 115 hjärtstartare (sedan 2021) och bilder från ett 40-tal olycksplatser.
Övrigt: Hjärtstartaren firas ner från 30 meters höjd. När den når marken släpps även vajern som den är fäst i. Vid ett tillfälle levererades en hjärtstartare utanför entrén till en polisstation och lasten misstänktes då vara en bomb eftersom vajern påminde om en jättelång stubintråd. Missförståndet reddes snabbt ut, enligt Magnus Kristiansson.
Fotograferar olycksplatser
Nyligen utnyttjades drönarens fördel att komma före ambulans, polis och räddningstjänst till en olycksplats på ett nytt sätt. Vid vissa större bilolyckor skickades drönare i väg för att rekognosera omfattning och exakt position.
– Vi har testat det ett 40-tal gånger och lärde oss massor, till exempel att hitta snabbaste angreppsvägarna eller se om det rör sig mycket folk på platsen.
Nästa steg är att försöka leverera ”akutmedicinska paket”, som läkemedel i samband med överdoser eller allergiska reaktioner på skärgårdsöar. Men hela tiden uppstår nya utmaningar och problemställningar kopplat till regelverk och etik. Kan en förarlös drönare hantera läkemedel? Hur säkras människors integritet? Och vem ska betala och underhålla alltihop?
– Drönare kommer att ha en roll i framtidens sjukvård men i dag ligger tekniken före regelverken. Vi ser det som vår skyldighet att påverka lagstiftningen och bidra till att sätta standarder i Sverige och EU, säger Magnus Kristiansson.
Om Magnus Kristiansson

Yrke: Ambulanssjuksköterska. Arbetar som innovationsledare vid Innovationsplattformen i Region Västra Götaland.
Aktuell innovation: Drönarflygningar. Farkosterna har levererat bland annat blod och hjärtstartare samt fotograferat olycksplatser.
Favoritpryl: ”Smartphone. Den gör det möjligt för oss att vara mycket mer flexibla och delaktiga, till exempel inom vården. Att kunna koppla upp sig mot sjukvården när du behöver det och få hjälp på distans när det går tror jag kommer förbättra saker och ting mycket.”
Tidernas bästa uppfinning: ”Elektriciteten. Den skapar så mycket förutsättningar för att annat ska kunna fungera och skapa värde, och förändrade verkligen världen på många sätt. En sak som vi lätt tar för given.”
Drömuppfinning: ”En sådan där teleportations-maskin som de hade i tv-serien Star Trek. Tänk vilka möjligheter man skulle få! Att kunna ta sig från en plats till en annan på bara någon sekund. Jag hade åkt till Jericoacoara i Brasilien där det är ständig sommar, strand, palmer. Härligt ställe!”
Tips till dig som har en innovativ idé: ”Var inte rädd för att börja. Prata med kollegor och andra berörda och skapa en uppfattning av vilka behov eller problem du vill lösa, och om fler ser samma behov. Utgå sedan ifrån det. Ta hjälp och involvera fler. Det kan vara en lång resa att ge sig in på och då blir det bättre om man kan stötta varandra.”