Utbildningen gör Therese Nordgren till navet i Orsas demensvård

Therese Nordgrens utbildning kommer bli mer och mer eftertraktad. Hon är pionjär i rollen som kommunens specialistsjuksköterska i demensvård. Den svenska befolkningen blir allt äldre, och med det följer att fler lever med demenssjukdom.
Therese Nordgren säger hej till sjuksköterskorna i hemsjukvården som hon delar lokal med i gamla kommunhuset i Orsa. Sjuksköterskorna ilar i väg på ”vaccinationsturné”, det är dags för ännu en vända med covidvaccin till de äldre.
Therese Nordgren är kommunens specialistsjuksköterska inom demensvård, och finns som stöd för alla – både på särskilda boenden och i hemsjukvården. Dessutom fungerar hon som bollplank för regionen. Hon är först ut i kommunen i rollen och utvecklar den själv tillsammans med sin chef.
– Jag blir en nyckelperson kring personer med demens – och den vård och omsorg vi ger. Det är mer ansvar och press än tidigare men det var jag beredd på. Jag vill förbättra demensvården och då får man ta i. Nu i början satsar jag mycket på utbildning av personal och anhöriga, säger hon.
Kunskap betyder allt för att kunna förbättra, menar hon, och är ivrig att dela med sig till omsorgspersonal, chefer och sjuksköterskor.
Hennes chef Linda Fredriksson stannar upp och berättar bakgrunden. Sedan några år finns extra pengar i budgeten för en specialistsjuksköterska inom demensvård. Men de lyckades inte hitta en som passade. Samtidigt som Linda visste vem de egentligen ville ha.
– Therese har alltid haft ett brinnande engagemang för äldre med demenssjukdom, så jag frågade om hon inte ville gå specialistutbildningen och hon tackade ja, säger Linda Fredriksson.

I två år läste Therese Nordgren på halvtid på Högskolan i Dalarna och skrev magisteruppsats. Högskolan har utbildat runt 100 specialistsjuksköterskor i demensvård.
Resterande halvtid arbetade hon på Orsagårdens särskilda boende för äldre med demenssjukdom.
– Det var väldigt intensivt. I huvudet snurrade skolarbetet dygnet runt. Men jag hade redan då även nytta på jobbet av allt jag lärde mig. Jag har alltid arbetat med äldre, och velat ge dem en trygg, rolig och värdig tid. När jag var undersköterska tyckte jag inte att jag fick mycket gehör för mina idéer. Jag förstod att jag behövde läsa vidare.
Under hela utbildningen hade hon kvar sin heltidslön.
– Det var förutsättningen för att jag skulle tacka ja, rent krasst. Annars hade jag valt att inte gå utbildningen.
Lyssna: Therese Nordgren berättar om karriärvalet i Vårdfokuspodden
Innehållet i det här blocket kan inte visas
Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.
Ändra mina inställningar för cookies
Vårdfokus enkät visar att bland sjuksköterskorna som deltog var lönen den viktigaste faktorn för att ta steget och vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska.
Therese Nordgren har tätt samarbete med demenssjuksköterskorna i grannkommunerna Mora och Älvdalen. Snart ska de träffa polisen tillsammans för att ge råd om bemötande. Polisen hittar ibland de som gått vilse, och behöver också hämta körkort och vapen efter att någon fått diagnos.
Therese Nordgrens omvårdnadstips
- Att bygga upp tillit är grunden i demensvård.
- Visa att du vill väl med röst och kroppsspråk. Sträck ut din hand som stöd.
- Prata lugnt och tydligt med korta, lättbegripliga meningar.
- Var beredd att börja om. Den äldre kanske inte minns att hen kunde stå upp en stund i går, exempelvis.
- Ge personcentrerad vård. En person gillar promenader eller sång i matsalen, en annan blir orolig.
– Jag vill lära alla mer om bemötande. Det är svårt att arbeta med människor som har demens. Du ska se saker som inte syns och höra det som inte sägs. Vi behöver se personen bakom sjukdomen. Sjukdomen grumlar bara till det.
Dessutom saknas ibland resurserna.
– Utan trygghet ökar oron och medicineringen. I värsta fall börjar omsorgen mer likna förvaring. Det är helt oacceptabelt. Alla människor ska få fina sista år, med värdighet.
Therese Nordgren vill att politikerna får upp ögonen för att det bara är mänskliga resurser som kan skapa trygghet. Hon lyfter undersköterskorna som finns där dag efter dag högt.
Fakta: Therese Nordgren
Ålder: 48 år
Familj: Sambo och 13-årig son
Bor: I Vika, utanför Mora
Jobbar: I Orsa kommun. ”Bra att jobba i Orsa, nära till allt, chef nära och högsta likaså. Lätt prata med varandra.”
Karriär: Undersköterska inom äldreomsorgen. Sjuksköterskeexamen 2019. Specialistsjuksköterska i demensvård.
Fritid: ”Haft hästar hela livet, men inte just nu, jo vår lilla shettis är kvar.”