Tid för folkhälsoarbete avgör viljan att stanna

28 februari 2003

Var tredje distriktssköterska har det senaste året haft konkreta planer på att lämna primärvården. Bakom detta missnöje finns en otillfredsställelse över att inte ha tid för folkhälsoarbetet. Det visar en undersökning som Familjemedicinska institutet, Fammi, låtit göra. Alla som svarat på enkätundersökningen (375 av 1 000) poängterar vikten av att utveckla folkhälsoarbetet.

Berit Andersson, ordförande för Riksföreningen för distriktssköterskor, är inte förvånad över resultatet. Hon tror dessutom att det hade blivit ännu dystrare om kartläggningen även hade gällt distriktssköterskor i kommunernas hemsjukvård. Berit Andersson ser en organisatorisk förklaring.

? Många saknar områdesansvaret som Ädelreformen till viss del slog sönder. I dag har distriktssköterskorna inte möjlighet att ha koll på sitt geografiska område och fånga upp personer som befinner sig i riskzonen.

En lösning på det här problemet tror Berit Andersson skulle vara om förslaget med gemensamma nämnder för huvudmannaskap realiseras. Detta skulle innebära att landsting och kommuner bildar en hälso- och sjukvårdsnämnd som bland annat har gemensamt kostnadsansvar för invånarna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida