Till försvar för omvårdnaden
Så många kritiserar omvårdnadsvetenskapen, att den bara är självklarheter och sunt förnuft. För mig har den gett en mer komplex människosyn och ett verktyg för att skapa patientnytta.?
Ja, jag kan ibland känna att jag måste försvara omvårdnaden. Inte att den utförs rent kliniskt — de flesta är nog överens om att vi behöver omvårdnad inom hälso- och sjukvården — utan omvårdnadsvetenskapen, hur den bedrivs som akademiskt ämne. Att jag har behövt försvara den gentemot mig själv och mina egna fördomar men också inför andra, både medstudenter och vänner som jobbar eller studerar inom andra discipliner. ??
Jag är snart färdig sjuksköterska, utbildar mig på Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet och kan konstatera att jag har lärt mig massor från omvårdnadsvetenskapen. ?
”Sunt förnuft”, ”självklarheter” är ord som många använder om den akademiserade omvårdnaden när vi skriver uppsatser om begrepp som trygghet, eller har seminarier om innebörder av lidande. Personal i vården (oftast den äldre generationen) pratar om den nya sjuksköterskeutbildningen, att den är alltför abstrakt och teoretisk, att den saknar förankring i verkligheten — vilken verklighet det nu är. Din? Min? Eller kanske den lidande patientens? ?
Men under de år jag läst till sjuksköterska och jobbat inom vården så kan jag bara konstatera för egen del att min människosyn har blivit mycket mer komplex. Jag har fått en betydligt mer humanistisk värdegrund. ??
Innan jag valde att läsa till sjuksköterska läste jag på socionomprogrammet och valde att byta till sjuksköterskeprogrammet för att läsa ”något mer medicinskt”, något mer handfast, som var lättare att placera för mig själv. Men till min stora förvåning är det inte alls de medicinska bitarna som jag nu värdesätter högst, utan det är just den här svårdefinierade insikten om vad omvårdnad är eller kan vara. Och framför allt; vad det kan betyda för någon att bli vårdad. Det är inte längre det medicinska paradigmet som lockar, utan det är det vårdvetenskapliga. Paradigm, detta älsklingsord inom omvårdnadsforskningen. ??
Jag har fått den stora möjligheten att vara amanuens vid vår instutition, något som länge funnits inom medicinutbildningarna. Det har gjort att min förståelse ökat för omvårdnadsforskningen i praktiken. Att få möta patienterna som deltagare i studierna, att få se erfarna disputerade sjuksköterskor utveckla vården genom sin forskning och kunna ana den kommande patientnyttan, denna möjlighet tycker jag fler vårdvetenskapliga institutioner i landet borde erbjuda.
Så upp till kamp. Stå upp för omvårdnaden!?
— Christopher Holmberg