Arbetsmiljö

Toabesök och mediciner hinns inte med: ”Sjuksköterskor gråter innan jobbet”

Toabesök och mediciner hinns inte med: ”Sjuksköterskor gråter innan jobbet”
Region Östergötland hade högst överbeläggning i landet i januari i år enligt SKR. Sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset larmar om en svår arbetssituation sedan en längre tid. Foto: Istockphoto

Sjuksköterskor som gråter och patienter som får göra sina behov i blöja. Vårdförbundet på Vrinnevisjukhuset i Norrköping larmar om en ohållbar situation. Under onsdagen inspekterar Arbetsmiljöverket medicinavdelning 3 efter en anmälan från facket. Sjukhuset har dessutom bland de högsta överbeläggningarna i landet, enligt nya siffror.

Region Östergötland hade störst brist på vårdplatser av alla regioner i landet i januari. Det visar nya siffror från SKR. Regionens sjukhus hade 27,1 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser. Genomsnittssiffran för regionerna var 8,2.

Vårddirektör Jessica Frisk säger att regionen haft en stor femte våg med 200 patienter med covid, influensa och rs-virus per dygn.

Jessica Frisk, vårddirektör Region Östergötland. Foto: Christian Nordén.
Jessica Frisk, vårddirektör.
Foto: Christian Nordén.

– Vi har försökt undvika att ha övernattande patienter på akutmottagningarna och hellre lagt dem på avdelningar. Under februari och mars ser det mycket bättre ut, men vi saknar fortfarande sjuksköterskor, säger hon.

Regionen planerar att öka antalet vårdplatser på sjukhusen.

– Vi tycker inte vi har rätt antal. Vi vill ha mer mobil vård och vård hemma, men mer vårdplatser behövs även i medicin- och kirurgfamiljerna, säger Jessica Frisk.

På Vrinnevisjukhuset ska regionen utöka med 32 vårdplatser. Där var överbeläggningen 19,3 per 100 disponibla vårdplatser i januari. Vårdförbundet har också larmat om problem på sjukhuset sedan en längre tid.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Patienter fick fel medicin och blöja på grund av tidspress

På medicinavdelning 3 har skyddsombuden gjort en 6:6a-anmälan av arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket och under onsdagen inspekterar myndigheten avdelningen. Enskilda sjuksköterskor har även anmält brister i vården till Ivo, som att patienter tvingats göra sina behov i blöja och fått fel läkemedel på grund av tidsbrist.

Hedvig Axén Vårdförbundet Vrinnevisjukhusett
Hedvig Axén.
Foto: Vårdförbundet

Hedvig Axén är Vårdförbundets huvudskyddsombud på Vrinnevisjukhuset. Hon bekräftar uppgifterna om att patienter tvingats göra sina behov i blöja.

– Ja det stämmer, tyvärr. Man hinner inte ens göra den basala omvårdnaden, det är tajt även för undersköterskorna, säger hon.

Sjuksköterskor gråter och säger upp sig

Som fackligt ombud får Hedvig Axén samtal från sjuksköterskor som gråter av jobbstress. Hon berättar om en kollega som nyligen fick en panikattack vid tanken på att gå till jobbet.

– Om du gråter innan jobbet eller när du går därifrån, då har det gått ganska långt på utbrändhetsstegen – så tolkar jag det som arbetsmiljökunnig.

Vårddirektör Jessica Frisk ser allvarligt på anmälningarna från avdelningen.

– Det är ett uttryck för att situationen är väldigt pressad. Det är viktigt att verksamheten granskas och att vi har en dialog om förbättringar. Vi har bland annat satt ett tak på antal överbeläggningar på vissa avdelningar.

”Vi bävar för sommaren”

Enligt Hedvig Axén är krisen störst på vissa avdelningar men det finns problem med underbemanning, överbeläggningar och beroende av hyrpersonal inom hela sjukhuset.

– Vi bävar för sommaren, säger hon.

Vill gå på toa och äta lunch

Enligt Hedvig Axén har facket har larmat i flera år och krävt rimligare arbetsvillkor. Det är inga konstiga krav de har, tycker hon.

– Att du ska få gå på toa, få din lunch, ha ett schema som fungerar, inte få sms hela tiden på fritiden och ta dubbelpass. Man kan inte lämna jobbet på jobbet. Så var det inte förr.

Enligt Vårdförbundet fungerar samarbetet med de närmsta cheferna på sjukhuset bra, men skyddsombuden anser att det krävs beslut högre upp i regionen för att något ska hända med arbetsmiljön.  

– Klinikledningen på medicinkliniken har gjort vad de kan men de har inte mandat att ge mer pengar eller göra de förändringar de vill göra, säger Hedvig Axén.

Kräver högre grundlön

Många sjuksköterskor har lämnat sjukhuset de senaste åren. Enligt en enkät med 100 sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset som Norrköpings Tidningar gjort är läget fortsatt ansträngt. En majoritet av de tillfrågade önskar sig en höjd grundlön om de fick ha makten i regionen.

– Till hyrpersonal finns det uppenbart pengar. Men inte till de ordinarie. Många skulle ha stannat för 1500 kronor mer i månaden. Det är ofattbart att vi släpper erfaren kompetens, säger Hedvig Axén på Vrinnevisjukhuset.

Enligt vårddirektör Jessica Frisk pågår redan ett stort arbete i hela regionen för att förbättra arbetsmiljön och locka fler fasta sjuksköterskor till sjukhusen.

– Beroende av hyrpersonal på flera avdelningar är inte bra. Om vi ska öka antalet vårdplatser måste vi också öka antalet sjuksköterskor. Vi måste jobba med att behålla och rekrytera, säger Jessica Frisk.

Hon berättar om projekt för att utbilda fler specialistsjuksköterskor, rekrytera studenter och behålla blivande pensionärer i nya roller. Regionen prövar också nya schemamodeller och försöker minska dubbeldokumentationen. Politikerna i regionen har beslutat att höja ob-ersättningen för Vårdförbundets grupper.

Enligt sjuksköterskor krävs högre grundlön – hur ser regionledningen på det?

– Det är en fråga för den politiska ledningen och arbetsmarknadens parter. Som chef för hälso- och sjukvården vill jag att alla våra medarbetare ska ha bra lön genom yrkeslivet och ser gärna ökad lönespridning, säger Jessica Frisk.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida