Träning bättre än vila för överansträngda hälsenor

Att vila är inget bra recept för den som har fått ont i hälsenorna på grund av allt för flitigt motionerande i löpspåret. Åtminstone inte för den som vill kunna fortsätta att motionera eller idrotta. Med ihärdigt tränande av såväl hälsenorna som vadmusklerna kan problemen däremot försvinna helt.

Det visar en avhandling som sjukgymnasten Karin Grävare Silbernagel vid Sahlgrenska akademin i Göteborg disputerar på i morgon, fredag.

Inte minst personer som löpt i många år drabbas ofta i medelåldern av ömmande hälsenor på grund av förslitningsskador. Problemen kan bli mycket långvariga.

? Visserligen kan smärtan tillfälligt försvinna om personen vilar en eller ett par månader. Men så fort hon eller han börjar springa igen kommer smärtan tillbaka, säger Karin Grävare Silbernagel som istället har utarbetat ett träningsprogram som syftar till att stärka inte bara själva hälsenorna utan också vadmusklerna.

I princip går övningarna ut på att upprepade gånger häva sig upp på tå och sedan ner igen.

? Väldigt många patienter blir helt bra. Men det kräver tålamod. För att det ska lyckas måste patienten träna dagligen i tre till sex månader eller mer.

I den sista studien i hennes avhandling blev alla 38 patienterna signifikant bättre. Patienterna var uppdelade i två grupper, där de i den ena fick fortsätta att springa medan de övriga bara fick cykla och simma de första sex veckorna av behandlingen. Behandlingsresultatet blev detsamma oavsett om patienterna fortsatte i motionsspåret eller inte.

? Men om patienten väljer att fortsätta att springa är det viktigt att det inte gör alltför ont och att smärtan inte förvärras från gång till gång, säger Karin Grävare Silbernagel.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida