covidvård

Trötta och chockade – men stolta över sin insats

Trötta och chockade – men stolta över sin insats
Sjuksköterskorna Linda Bohjort och Christina Jonsson på Hudiksvalls sjukhus. Foto: Madeleine Andersson

Med dubbelt så många covidpatienter som i våras är pressen hög på Hudiksvalls sjukhus. Nu får personalen på covidvårdavdelningen krissamtal av arbetsgivaren.

Adventsljusstakar och stjärnor lyser i fönstren i den beiga korridoren på avdelning åtta på Hudiksvalls sjukhus.

– Vi gör vad vi kan, säger sjuksköterskan Christina Jonsson och ler nickande mot juleljusen medan hon och kollegan Linda Bohjort visar vägen till ett ledigt kontor.

Hennes svar passar in på flera frågor. För hur gör man egentligen när ens arbetsplats över en natt förvandlas från hjärtavdelning till vårdavdelning för covid-patienter? När covid-patienterna är nästan dubbelt så många som i våras och dessutom verkar vara ännu sjukare?

De gör så gott de kan.

Men när de redan ställt in Optiflowen på maximalt syrgasflöde och patienterna ändå känner att de inte får tillräckligt med luft i lungorna, då kan de önska att de kunde göra ännu mer. Men det finns en gräns för vad de kan göra på vårdavdelningarna. Nästa steg är oftast iva eller palliativ vård. Flera av patienterna på avdelning 8 är multisjuka redan innan covid-19. Ofta är de så sjuka att de annars skulle räknas som iva-mässiga, men de skulle inte klara den vården.

– En man tog tag i min hand och frågade mig: ”är det här slutet?” Jag kunde inte svara på det. Jag blev ju sjuksköterska för att kunna hjälpa. Och så står man där maktlös. Det är det jobbigaste jag varit med om, säger sjuksköterskan Linda Bohjort.

Sjuksköterskan Linda Bohjort på avdelning 8, covidvård, på Hudiksvalls sjukhus. I skyddsmask.
Sjuksköterskan Linda Bohjort hade aldrig kunnat tro att hon tre år efter examen skulle jobba i skyddsmask och ansvara för sex svårt covidsjuka patienter samtidigt. Foto: Madeleine Andersson

Dubblad personalstyrka

Hon sitter på en klassisk, svart kontorsstol i ena änden av kontoret och ser ut över rummet. På väggen hänger en svartvit skiss av en hjärtmuskel. Inte trodde hon att hon skulle jobba i skyddsmask och ansvara för sex svårt covidsjuka patienter samtidigt, bara tre år efter examen. Det är tungt bara att höra patienternas ansträngda andning för att sätta sig upp och äta frukost. Den 20 år mer erfarna kollegan Christina Jonsson verkar vara lika chockad. Hon har aldrig sett något liknande.

– Och jag hoppas att jag slipper se det igen.

För att klara det ökade trycket på covid-vården har 120 kollegor från andra mottagningar, som gyn- och primärvården, fått rycka in på sjukhuset. Så nu är de 70 istället för 36 i personalen på avdelning åtta.

En kollega knackar på dörren. Vad ska vi ta med när patienten flyttas till iva? frågar hon.

– Skicka med X2:an, säger Christina Jonsson.

Sjuksköterskan Christina Jonsson på avdelning 8, covidvård, på Hudiksvalls sjukhus.
Christina Jonsson är vårdledaren med lång erfarenhet som varit ett viktigt stöd för nyare kolleger. Foto: Madeleine Andersson

Hon är vårdledare på avdelningen och är ett värdefullt stöd för alla nyare, tycker Linda Bohjort. Trots 20 års skillnad i yrket hör de båda till de mer covid-erfarna på Hudiksvalls sjukhus nu. I våras vårdades covidpatienterna på en annan avdelning, dit sjuksköterskorna rykte in. Nu tycker Linda och Christina att det är skönt att få stanna kvar på sin hemavdelning med sina kollegor. Där finns även instrument för att mäta andningsfrekvens och syreupptagning.

Täcker upp för varandra

På ett sätt har arbetet blivit enklare nu, för nu vet de hur de ska behandla patienterna. Men det är dubbelt så många covid-patienter som vårdas på sjukhus i regionen jämfört med i våras. Det är ”en ut – en in” som gäller på Hudiksvalls covidvårdavdelning. Samtidigt är ungefär en femtedel av personalen på avdelningen sjukfrånvarande. De som är friska får täcka upp för de andra. Det blir många extra och dubbla pass.

– Jag vill hjälpa till, för jag ser hur slitna mina kollegor är, säger Linda Bohjort.

När hon väl kommer hem är hon så slut att hon tänker att nu kommer hon sova som en stock hela natten. Istället ligger hon och grubblar länge innan hon somnar. Och när hon väl somnat drömmer hon om jobbet.

Innan pandemin hade kollegorna på avdelning åtta avstämningssamtal efter dagpassen.

– Men inte i år när vi verkligen har behövt det. Nu tar vi äntligen upp det igen. Det är bra. Då kan en få prata om hur dagen har varit. Bara att få säga högt ”vilken jävla skitdag det har varit” kan hjälpa en att släppa jobbet när man går hem, säger Christina Jonsson.

Sjuksköterskorna Linda Bohjort och Christina Jonsson på avdelning 8, covidvård, på Hudiksvalls sjukhus.
Sjuksköterskorna Linda Bohjort och Christina Jonsson är trötta och chockade över allt de fått se. Men framför allt känner de stolthet över att ha hjälpt till i covidvården och räddat liv. Foto: Madeleine Andersson

Finns mycket att prata om

Sedan 18 december erbjuder arbetsgivaren även krissamtal med psykolog. Enskilt eller i grupp.

– Jag vet att behovet är stort. Det är jättemycket dödsfall. Vi är vana vid att se död, men jag tycker att det här är tufft att se. Det är en tuff död. Det vänder så snabbt. De kan vara pratbara först och några timmar senare dör de, säger Christina Jonsson.

Under hennes första krissamtal pratade de om vikten av att inte hamna i en spiral av att inte göra någonting när man kommer hem.

– För mig är en meningsfull fritid jätteviktigt. Jag går i skogen med mina hundar. Det blir kanske inte de längsta promenaderna efter jobbet. Men när jag är ute i skogen fyller jag på med energi. Skogen är så kravlös, säger Christina Jonsson.

Linda Bohjort tankar också kraft i kravlösheten.

– Bara att få vara Linda, hemma med min sambo, räcker för mig, säger hon.

Det blir ingen julledighet för någon av dem, men trots att de är trötta och slitna känns det inte jobbigt att vara tillbaka i de beiga korridorerna med adventsljusstakar och skyddsmasker nästa dag.

– Jag känner en stolthet över att jobba i det här och att vi löser det tillsammans. Det här är väldens bästa jobb! säger Christina Jonsson.

– Trots omständigheterna, fyller Linda Bohjort i. För vi hjälper människor.

Personal och covid-platser i Hudiksvall

120 personer är inlånade från andra mottagningar till Hudiksvalls sjukhus.

Alla avdelningar på sjukhuset har plats för covid-patienter.

Avdelning 8 vårdar störst andel covidpatienter. Där brukar personalen bestå av 36 personer, men tack vare den inlånade personalen är de nu 70 stycken.

Dock är sjukfrånvaron hög. Under vecka 50 och 51 var ungefär en femtedel (14 av 70) av personalen borta. Till SVT har sjukhusets verksamhetschef tidigare i december sagt att en del enheter i Hudiksvall har så hög sjukfrånvaro som 50 procent.

Sjukhuset har 39 covidplatser, varav 8 är på iva. Sjukhuset har rekordhög beläggning och utökade antalet covidplatser senast under fredagen 18 december.

Källa: Hudiksvalls sjukhus, SVT och helahälsingland.se

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida