Äldreomsorg

Tungt på äldreboende – lättnader förvirrar

Tungt på äldreboende – lättnader förvirrar
Sanaz Khalili är geriatriksjuksköterska på Katarinagården i Stockholm. (Bilden till höger har ingenting med texten att göra.) Foto: Privat, Getty Images

I dag kom lättnader i Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccinerade, även inom vård och omsorg. Sanaz Khalili, geriatriksjuksköterska på Katarinagårdens äldreboende i Stockholm, tycker att de känns långt från verkligheten. ”Nu späs förvirringen på. Hur gör vi när smittan kommer igen?” säger hon.

På Katarinagården på Södermalm i Stockholm är de boende vaccinerade mot covid-19, men för bara en vecka sedan kom covidsmitta åter in på boendet. En – vaccinerad – patient flyttade in utan att ha testats för covid-19, men visade sig vara positiv när testet väl gjordes.

Sanaz Khalili beskriver situationen när det gäller rekommendationerna som ganska förvirrad just nu.

– När jag kollade min mejl senast igår skulle alla fortsatt ha visir och munskydd och kohortvård gäller kring de som är smittade. Samtidigt är läkarna inte eniga, eftersom den här personen inte uppvisade symtom. Nu är hen friskförklarad, men jag kan tänka mig att när nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten späs förvirringen på ännu mer. Hur gör vi då när smittan kommer, om den kommer igen? säger hon.

Sanaz Khalili, geriatriksjuksköterska på Katarinagårdens äldreboende på Södermalm i Stockholm.

Hon framhåller också att all personal inte är vaccinerad. Många har valt att inte ta vaccinet av rädsla för biverkningar. Det är en orsak till att större förändringar i arbetssätten under pandemins senare del uteblivit. Det kan visserligen finnas en psykisk lättnad i att veta att de boende och stora delar av personalen är vaccinerade, men munskydd och visir gäller fortfarande – även om visiren glöms bort ibland.

– Folk är trötta. Vi håller avstånd och försöker att inte samlas. Gör vi det i samband med rapport sitter vi med avstånd. Jag går runt till patienterna när det är dags för måltider och erbjuder handsprit och vi ser till att desinficera alla ytor, säger Sanaz Khalili.

Huvudskyddsombud på Södermalm

Hon är huvudskyddsombud för alla kommunala vård- och omsorgsboenden på Södermalm och får mycket frågor om skyddsutrustningen, som många upplever som betungande.

– På våra boenden har de lagt in korta mikropauser utan skydd på fem-tio minuter efter ett långt omvårdnadsmoment. Men pausen ska inte vara i gemensamma utrymmen – helst ska det vara utomhus, stod det faktiskt i mejlet. Och om vi ska springa ut från bygganden har ju fem av de tio minuterna gått, säger Sanaz Khalili.

Även besöken från anhöriga innebär mycket extra jobb för personalen, särskilt undersköterskorna. Besökare bokar in sig en till två dagar innan och tas emot en och en av en undersköterska som ser till att de har visir och munskydd och som sedan följer dem till rummet.

– Sen kan vi inte bestämma om de ska ha skydd i de äldres hem, och därinne vet vi att många struntar i det. Jag kan tycka att närstående borde ta ett större ansvar. Visir kan vi såklart hjälpa till med, men de skulle kunna komma hit med munskydd och själva bara gå direkt till rummet och direkt ut därifrån, säger Sanaz Khalili.

För ett år sedan fick hon själv beskedet att hon var sjuk i covid-19, strax efter att Vårdfokus intervjuat henne om kaoset under början av pandemin. Tröttheten hon berättar om hos personalen finns också hos henne själv.

– Jag är helt slut faktiskt. Det här har pågått i ett år, jag blev sjuk själv, sen slog andra vågen till och riktlinjerna blev ännu hårdare. Det har bara gått i ett. Men vi ska inte klaga, mina sjuksköterskekollegor på akuten och intensiven har det mycket tuffare, säger Sanaz Khalili.

Viruset tillbaka på boendet

När nu viruset kom in igen på boendet spred sig oron i personalgruppen.

– Vi har ju gravida som jobbar och som valt att jobba kvar även efter vecka 20 – det är ju så lite pengar man får annars. Sen finns de som är i andra riskgrupper, med diabetes, kol eller astma. Jag är själv väldigt restriktiv med kontakter och står någon för nära mig ber jag dem hålla avstånd. Jag kan tycka att många tar för lätt på det, till exempel i butiker.

Anpassade rekommendationer efter vaccination

Fredag den 16 april kom Folkhälsomyndigheten med anpassade rekommendationer för vaccinerade individer. Detta eftersom vaccinationstäckningen bedömd god på särskilda boenden, inom hemtjänsten och bland många äldre i samhället.   

Anpassningarna gäller för vaccinerade där det har gått tre veckor efter första sprutan. FHM betonar vikten av att även ta den andra dosen.

Vaccinerade kan tre veckor efter första dosen träffa människor från andra hushåll och umgås inomhus. ”Förändringarna innebär bland annat att personer som vaccinerats kan umgås med barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de inte har några symtom,” skriver myndigheten.

Inom vård och omsorg handlar de nya anpassningarna bland annat om gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet samt besök utanför hemmet för boende, hos anhöriga eller på serviceinrättningar.

Folkhälsomyndigheten betonar att arbetet ska styras av bedömningar av epidemiologiskt läge, demografi, vaccinationstäckning i olika grupper, regional kännedom samt virusvarianter.

Det som hände har också inneburit frågor och oro från anhöriga.

– Där får vi ju bara säga att det förekommer smitta men inte vilken patient det handlar om. Jag har själv inte upplevt det, men en del i personalen har blivit väldigt otrevligt bemötta av anhöriga.

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer rör bland annat gemensamma aktiviteter. På boendena på Södermalm håller man sådana till det egna våningsplanet. Att ha personal och boende som blandas mellan avdelningarna skulle inte fungera i nuläget med den risk för smitta som ändå finns, menar Sanaz Khalili.

– Folkhälsomyndigheten säger mycket, men det stämmer inte alltid så bra med verkligheten. Det är klart att de vill lätta på restriktionerna, säger hon.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida