Tvingande kontrakt efter utbildning i Ljungby
En undersköterska i Ljungby kommun som går en nyinrättad sjuksköterskeutbildning måste skriva på ett kontrakt om att arbeta minst tre år i kommunen efter utbildningen.
Ljungby kommun låter nu utbilda tio undersköterskor i tre år för att lösa den stora sjuksköterskebristen i området.
Men den undersköterska som vill gå utbildningen måste skriva på ett kontrakt om att arbeta i kommunen under tre år efter sin examen.
I kontraktet sägs att den som bryter kontraktet och tar jobb hos någon annan arbetsgivare kommer att krävas på 75 000 kronor i återbetalning.
– De tio undersköterskorna får en lön på 10 000 kronor i månaden under de tre studieåren. Vi vore dåliga arbetsgivare om vi då inte ställde krav, säger Ljungbys socialchef Leif Sjöholm.
Vårdförbundets jurist Carl Falck säger att kontrakten är juridiskt giltiga.
– Däremot kan man inte säga att alla måste betala tillbaka 75 000 kronor. Om någon försvinner direkt efter utbildningens slut får hon nog räkna med att betala en större summa, men om någon måste flytta på grund av till exempel familjeskäl kan kommunen knappast kräva samma återbetalning.
Vårdförbundets ordförande i Kronoberg, Carina Pettersson, är kritisk.
– Jag tycker att det är dålig personalpolitik. Om Ljungby vore en bra arbetsgivare skulle man inte behöva göra så här, då skulle folka stanna ändå, säger hon.