Ut och surfa, syrror!

2 februari 2011

Som nybliven förälder rullade jag runt i en torktumlare av olika råd och åsikter. På internet varnade någon för mässlingvaccinet, en annan slog fast att det är tortyr att låta spädbarnet sova i egen säng, och en tredje hävdade att bärsele skadar barnets rygg. Eftersom barnsjuksköterskan på bvc inte kunde lägga all sin tid på mig, bad jag henne om tips på trovärdiga hemsidor. Då kom det:?

”Ingen aning. Jag använder inte internet.”?

Hon är varken lastgammal eller ensam — liknande svar har jag fått från förvånansvärt många inom vården. De menar att internet mest är trams.

På sätt och vis kan jag förstå. Vissa dagar vill jag också stänga hela nätet när till exempel skolbarn hängs ut av sina plågoandar. Då är det svårt att se att fördelarna med den gränslösa informationen överväger.??

Men nätet är här för att stanna och alla som jobbar med människor måste finnas där de finns, det gäller även för journalister. Jag vet inte varför exempelvis Jan Guillou vägrar dator, kanske har han för knubbiga fingrar. Han klarar sig tack vare en hel stab som servar honom, men det är ganska ovanligt. Därför gäller det att själv patrullera nätet och det är synd att många arbetsgivare inte avsätter tid för sådant. Det handlar om att hålla sig ajour med allt från ny forskning till hur snacket går bland dem man träffar. ?

Intensivvårdssjuksköterskorna Pia Eckermalm och Annette Hansson som du kan läsa om på föregående uppslag tycker att det ingår i jobbet, särskilt som de som söker vård är mer pålästa i dag. De gillar informerade patienter som själva kan berätta hur de mår i stället för att svara: ”Vad tycker doktorn?”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida