Utbildningen av företagssköterskor hotas när Arbetslivsinstitutet läggs ner
När Arbetslivsinstitutet läggs ned är utbildningen av företagssköterskor hotad. De nuvarande anslagen beräknas räcka till två kursveckor och det innebär att ingen av de omkring 75 sjuksköterskor som nu utbildas kan examineras.
Arbetslivsinstitutet har haft uppdraget att utbilda personal inom företagshälsovården, men i och med den borgerliga regeringen beslutat att lägga ned myndigheten är risken stor att utbildningen upphör.
? Vi har inte fått något besked om vad som ska hända med utbildningen. Regeringen har uppenbarligen trott att vi bara sysslar med forskning här, säger utbildningschefen Anders Steene på Arbetslivsinstitutet.
En kanonutbildning
Bland de blivande företagssköterskorna är stämningen upprörd. Carina Eriksson, sjuksköterska på en företagshälsovård i Hofors, har gått tre fjärdedelar av kurserna. En kanonutbildning med bra kursledning och de bästa föreläsarna, är hennes omdöme.
? Det känns frustrerande att inte veta om vi kommer att kunna avsluta vår utbildning. Vi har lagt ned både tid och själ. Och även om det har varit gratis så har frånvaron från arbetsplatsen kostat pengar, säger hon.
Ingen examineras
25 sjuksköterskor i Stockholm, 25 i Lund och 25 i Örebro går den tvååriga 40-poängsutbildning. Den första kullen skulle ha varit klar i maj nästa år och den sista i februari 2008.
? Ingen av dem kommer att kunna utbildas färdigt i vår regi. Våra anslag beräknas täcka två kursveckor till under hösten, säger Anders Steene.
Arbetsmarknadsministern ska träffa personalen på Arbetslivsinstitutet under dagen. Enligt hans pressekreterare Mårten Wennberg ska regeringen se över hur utbildningen ska bedrivas i framtiden.