Yrkesidentitet

Vad betyder yrkesbroschen för dig?

Vad betyder yrkesbroschen för dig?
Sahara Thaqi, röntgensjuksköterska, Södersjukhuset, Stockholm

I tuffa tider kan yrkesstolthet vara viktigare än någonsin. Vårdfokus frågade fyra av Vårdförbundets medlemmar vad yrkesbroschen betyder för dem.

18 december 2020

Sahara Thaqi, röntgensjuksköterska, Södersjukhuset, Stockholm

— När jag för nio år sedan flyttade från New York till Sverige hade jag som mål att studera vidare på universitet. Röntgensjuksköterska är något jag har velat arbeta som sedan lång tid tillbaka.

— Min yrkesbrosch bär jag med stolthet varje dag, den ger en känsla av att jag har lyckats med något stort i livet — det går att utbilda sig och klara sig i andra länder än där du är född och uppvuxen. När jag var klar med utbildningen tog jag på mig broschen och kände lycka, jag var redo att komma ut i röntgenvärlden. I dag går jag till arbetet med högt huvud och känner att jag klarar av alla utmaningar.

Porträtt av Helen Engström, biomedicinsk analytiker, Skoghalls vårdcentral, Region Värmland.
Helen Engström, biomedicinsk analytiker, Skoghalls vårdcentral, Region Värmland.

Helen Engström, biomedicinsk analytiker, Skoghalls vårdcentral, Region Värmland

 — Jag kände mig oerhört stolt när jag fick min brosch. Det är precis 30 år sedan jag tog examen och blev laboratorieassistent med inriktning klinisk kemi. Broschen är i rött, svart och silver och det står Klinisk kemi Karlstad på den.

— Broschen sitter alltid på min pennficka. Jag är jättestolt över min yrkestitel och vad vi biomedicinska analytiker betyder för vården. Vi är ju viktiga, i cirka 70 procent av alla diagnoser som sätts har vi varit inblandade, även om vi inte hörs och syns lika mycket som andra yrkesgrupper.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Karin Järback, barnmorska på specialistmödravården och förlossningen vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå
Karin Järback, barnmorska på specialistmödravården och förlossningen vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå.

Karin Järback, barnmorska på specialistmödravården och förlossningen vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå

 — Jag tycker broschen är viktig. Den är en påminnelse om varför jag utbildade mig till barnmorska. Det finns en stolthet i broschen. En yrkesstolthet. För mig handlar det om att värna om kvinnan hela livet.

— Som ny var det en självklar sak att skaffa broschen. Nu bär jag Vårdförbundets nya brosch som har ett väldigt fint budskap. Den belyser just att vi barnmorskor är med kvinnan från start till slut, hela livet.

— Vi jobbar ju med så många bitar i kvinnors liv, inte bara förlossning.

Porträtt av Chantal Stigendal, som vidareutbildar sig till operationssjuksköterska på Göteborgs universitet,
Chantal Stigendal, vidareutbildar sig till operationssjuksköterska på Göteborgs universitet.

Chantal Stigendal, vidareutbildar sig till operationssjuksköterska på Göteborgs universitet

— Broschen betyder att jag genomgått en 3-årig akademisk utbildning inom området, och fått svensk legitimation. Den står för att jag vet, utifrån forskning och beprövad erfarenhet, vad som är relevant eller inte för patienten jag vårdar.

— Den visar också att jag tar hänsyn till patientens individuella behov. Att ha patienten i fokus är viktigast av allt för mig. Jag tar hand om patienten som jag själv hade velat bli vårdad. Broschen visar att jag har ansvaret för patienten, dess ordinationer, och att kommunikationen mellan olika vårdinsatser fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida