Vad skulle Florence gjort?

Hon borde levt idag. Vilken konsultkarriär hon hade kunnat skapa sig.

I vår intervju med Åsa Moberg funderar hon på hur Florence Nightingale hade agerat om hon mött den svenska vårdkrisen.

De flesta i sjuksköterskekåren vet numera att hon inte var den blida damen med lampan som predikade att yrket var ett kall. I Åsa Mobergs bok om Florence som kom för några år sedan beskrev hon henne i stället som en statistiker och reformator. Nu är Florence återigen aktuell i Vårdförbundets antologi om genus och normkritik som lanseras i sommar.?

I sin text om denna pionjär i antologin beskriver Åsa Moberg henne som den idoga reformatorn som pepprade makthavare med fakta och krävde reformer. Florence förundrades också över hur lite politikerna intresserade sig för den verklighet de ville förändra. Men hennes arbete bar till slut frukt. Hon skapade sjuksköterske­yrket och betydligt bättre förhållanden i vården.?

I dagens vårdkris och vårduppror hade hon säkert agerat på samma sätt, debatterat och tagit fram fakta, aldrig gett sig.?

Florence ande vilar över barnmorskeupproret. Här jobbar man långsiktigt med målet att komma in i rådgivande organ med möjlighet att påverka.?

I andra fall verkar politikerna bekräfta Florence analys av att de inte lyssnar. För hur kan man ta bort traineeprogram när all forskning visar att nyutbildade behöver bra introduktion??

Läs mer om allt detta i Vårdfokus. ?

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida