Vadå… är vi äckliga vi svenskar?

3 augusti 2007

Sittande på en toalett med eluppvärmd sits, en fläkt som gick igång automatiskt (»anti odour« stod det på knappen) och en överraskande dusch som kom så att säga underifrån, kände jag mig lätt förvirrad.

Jag var förvarnad om att den hygieniska standarden är hög i Japan. Inför resan till den internationella sjuksköterskekonferensen (ICN) hade jag fått veta att japaner tycker att vi västerlänningar är äckliga. De lär inte vara så angelägna om att ta oss i hand för att vi luktar illa och inte är så renliga. Etiketten säger därför att man inte ska sträcka fram handen för att hälsa på en japan om inte han eller hon gör det först.

Hrmpff… vad då äcklig? Måste erkänna att jag var lite förnärmad. Men med en imponerande manöverpanel till höger om mig på toalettstolen började jag svikta. Den var utrustad med många knappar och japanska tecken, pedagogiska symboler och lite engelska. Det var den jag lite oförsiktigt hade pillat på när det började spruta vatten.

Trött efter resan försökte jag hitta rätt i knappdjungeln. Där fanns en liten stråle med en stiliserad stjärt ovanför, det var den jämställda duschen som siktade lite bakåt. Den lilla stråle som var förbehållen oss kvinnor var märkt bidé och för säkerhets skull också med ett kvinnoansikte. Några symboler förstod jag mig inte på och inte vågade jag provtrycka på alla knapparna heller.
Men då fick jag i stället sitta där och svära över toalettpapperet. Japanerna må vara bra på hygien och teknik, men toalettpapper kan de inte göra. Det var mjukt och skört och… ja, ni vet vad som då händer. Hur man än bär sig åt sitter man där med hälften av papperet kvar i rumpan. Det lär finnas någon knapp som blåser torrt både fram och bak efter allt duschande, men den lyckades inte jag hitta.

Även offentliga toaletter är otroligt fräscha i Japan, inte fullt så avancerade som hotellets, men ofta utrustade med sprit både för handdesinfektion och för att göra ren sitsen. Någon enstaka gång råkade vi ut för att det på en enkel restaurang inte fanns tvål. Men inte på ett enda ställe luktade det illa.
Jag undrar hur de bär sig åt? Jobbar städpersonalen hela tiden? Eller kan det vara så att japanerna faktiskt är mer renliga än vi; att de helt enkelt inte dräller omkring sig som vi, eller i alla fall en del av oss, gör? Och att alla, om så skulle ske, gör rent efter sig?

Jag erkänner: jag är svensk och därmed en lortgris. För vad det än är som japaner möts av på lokal här i Sverige, inte är det fräscha toaletter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida