Vägen till vansinnet

7 augusti 2000

Ingerids farfars farfar har grundat en religiös sekt. Att säga att den fordrar allt av sina medlemmar är att underdriva. Den fordrar mer. Tukt och självtukt fyller medlemmarnas dagar. Världen runt omkring dem ter sig besynnerlig. Den egna kroppen och dess reaktioner likaså.
   
Even blir hennes man. Han är son till Melchior, bästa vän med Ingerids far. Hon flyttar till Melchiors gård och finner sig så småningom till rätta. Men hon blir inte gravid. Efter sju år har hon fortfarande inte fött den son som både Melchior, hennes egen far och Even förväntar sig.
   
En höst möter Ingerid Helge, en gammal god vän till Even. Han attraherar henne utan att hon egentligen förstår vad som sker. Hennes inre är i kaos. Hon beter sig konstigt, men Melchiors syster Solveig, som sköter hushållet, förklarar det med att hon är gravid. En av de andra kvinnorna i församlingen, också gravid, avfaller från den rätta läran och försvinner från gården. Strax därpå kommer Solveig med ett barn på armen. Natanael blir Ingerids son. Men en dag upptäcker Solveig att Ingerid är gravid – på riktigt…
   
Det här är en mörk bok. En bok om hur en ung människa i trons namn manipuleras ända in i vansinnet.

Författare May Grethe Lerum 
Titel
Svedda vingar
240 sidor
Förlag Forum 2000 
Cirkapris
239 kronor 
ISBN 91-3711-609-6

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida