Vägrar skriva lokala nattavtal

Vägrar skriva lokala nattavtal
Sineva Ribeiro ber om uthållighet och mer medlemsaktivism. Foto: Kicki Engström Höjer

Omdiskuterat. Strategin kan på kort sikt göra att medlemmar på flera håll i landet får ännu färre kolleger och sämre arbetsmiljö. Tufft men nödvändigt, anser Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

4 februari 2015

Att säga nej till alla nya lokala nattavtal är en strategi som Vårdförbundets styrelse fattade beslut om i oktober förra året, efter att 21 lokala ordföranden kommit överens i förbundsrådet.

Lokala nattavtal skulle kunna ge bättre arbetsförhållanden för de medlemmar som berörs, i alla fall på kortare sikt. Men förbundet vill pressa arbetsgivarna att i stället förbättra villkoren i det mer långsiktiga centrala kollektivavtalet – de allmänna bestämmelserna, AB – som förhandlas med Sveriges kommuner och landsting, SKL.??

Strategin får konsekvenser på många håll. Vi kan börja i Dalarna.?

Här har läkarna vid kirurgin i Falun gått ut i lokalpressen och krävt att landstinget återinför sjuksköterskornas nattavtal som togs bort för två år sedan, som gav kortare arbetstider till samma lön.

?Sedan villkoren försämrades har det blivit svårare att anställa sjuksköterskor till tidigare populära delar av sjukhuset, vilket fått stängda vårdplatser som följd. Landstingets oppositionspolitiker har snabbt gjort frågan till sin och kräver nu att ett nytt lokalt nattavtal för sjuksköterskor utreds.?

Att arbetsmiljön blivit sämre och att mycket beror på dåliga nattvillkor är en verklighet som Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Kerstin Erlandsson, känner igen. Hon vet att många medlemmar vill ha tillbaka nattavtalet och hon tänker absolut driva frågan om bättre nattvillkor. ?

— Men vi kan inte teckna något nytt lokalt avtal, säger hon.?

Ett annat krisdrabbat sjukhus längre norrut är Sunderby sjukhus utanför Luleå. Här sitter vårdchefen Elsa Lehtonen och knåpar på förbättrade nattvillkor som hon starkt tror på och som hon snart ska presentera för Vårdförbundet. Men hon kommer också att få nej. Sjuksköterskebristen och den pressade arbetsmiljön på Sunderby sjukhus beror till stor del på dåliga nattvillkor, ändå tänker Vårdförbundet i Norrbotten inte teckna några fler lokala nattavtal.

?I Skåne gäller samma sak — trots att regionen nu erbjuder ”väldigt bra villkor” i ett förslag till nytt arbetstidsavtal, berättar vice lokalordföranden Susi Nilsson.?

I stället uppmanas arbetsgivarna att ta kontakt med sin egen centralorganisation SKL och driva frågan där när de vill förbättra nattvillkoren för att få ordning på arbetsmiljön, klara rekryteringen och i slutänden vården.??

Strax före jul förlängde Vårdförbundet avtalet med SKL, trots få framsteg i nattfrågan. Det enda löfte som hittills getts från arbetsgivar­organisationen är att diskussionen om villkoren för treskift och nattarbete ska fortsätta. Detta knapra resultat har gjort Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro ännu mer övertygad om att förbundet måste hålla fast vid sin strategi: att säga nej till nya lokala nattavtal.?

I kontakten med SKL och region- och landstingsdirektörer får Vårdförbundet hela tiden höra att det inte finns något intresse hos arbetsgivarna att förbättra de centralt reglerade villkoren eftersom det går att teckna lokala avtal. ?

—Då måste vi sätta tryck lokalt genom att inte teckna några nya lokala nattavtal. Arbetsgivaren tvingas då använda sig av de centrala allmänna bestämmelserna, AB, och upptäcka att det inte fungerar, att villkoren där inte håller för dagens avancerade hälso- och sjukvård, säger Sineva Ribeiro.??

Att villkoren i AB inte håller innebär ju i praktiken att det blir en katastrofal arbetsmiljö för väldigt många medlemmar??

—Ja, jag vet. Vi behöver få medlemmarna att förstå att vi gör detta för att vi ska orka ett helt yrkesliv och få bra långsiktiga villkor i AB. Lokala avtal vet vi att arbetsgivare säger upp när ekonomin blir sämre, de är kortsiktiga och gör det svårt för chefer i vården att leda.

??Sineva Ribeiro ber om uthållighet och mer medlemsaktivism. För det verkar vara först när medlemmarna själva agerar på ett kännbart sätt som arbetsgivarna backar, förklarar hon och tar specialistsjuksköterskorna vid barnintensiven i Lund som exempel. De sa upp sig när deras villkor kraftigt försämrades för två år sedan.

?Kampviljan på Vårdförbundets avdelningar i landet har hittills varit stor. På senare år har många sett nackdelarna med lokala arbetstidsavtal. Men förbundets strategi börjar bli tuff att leva upp till och ifrågasatt.

?I dagsläget har en del landsting och regioner lokala nattavtal och andra inte, vilket gör att medlemmar på vissa håll i landet drabbas hårdare än andra. Pressen från medlemmarna att få bättre nattvillkor är stor och tålamodet börjar tryta. ?

—Det är svårt att hålla fast vid en strategi när medlemmarna ser ett erbjudande som skulle förändra deras värld, säger Susi Nilsson i Skåne.?

Kerstin Erlandsson i Dalarna känner sig ensam på barrikaderna. Hon tycker att arbetstidsstrategin behöver diskuteras mer inom förbundet. ?

Framför allt måste det bli tydligare hur avdelningarna ska hantera trycket från medlemmarna, anser hon. Just nu finns ingen gemensam genomarbetad strategi för detta inom förbundet.?

—Det är ingen enkel situation, lite som att sitta i en rävsax. Jag måste bemöta mina medlemmars krav och lokalt driva frågan om bättre nattvillkor, men får inte teckna lokala avtal. Det är viktigt att få till bättre villkor centralt, men jag tror ärligt talat att en sådan lösning ligger långt borta, säger Kerstin Erlandsson.??

En handlingsplan som kommer att ge stöd och struktur till det lokala fackliga arbetet i frågan är fördröjd men på gång, enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Tills vidare är hennes råd att helt enkelt prata och förklara för missnöjda och frågande medlemmar varför det är viktigare att fortsätta pressa arbetsgivarna än att tacka ja till lite bättre nattvillkor lokalt.

Men detta kan vara lättare sagt än gjort. När avdelning Norrbotten bjöd in till ett informationsmöte om fackets strategi i nattarbetstidsfrågan i mitten av december kom endast en av hundratalet berörda medlemmar, berättar Erica Ohlsson, avdelningsordförande i Norrbotten. Själv är hon övertygad om att förbundet måste hålla fast vid den gemensamma strategin.??

För att få till en dialog är lösningen snarare att ge sig ut på arbetsplatserna och jobba mer uppsökande, säger Sineva Ribeiro.?

Hon är medveten om att strategin som Vårdförbundet valt kan väcka ilska, bli jobbig att leva upp till och till och med göra att förbundet riskerar att förlora medlemmar.

?—Men vi måste våga vara långsiktiga. Tillsammans lyckas vi om vi orkar hålla i frågan, säger hon.?

Att från fackets sida säga upp alla redan gällande lokala nattavtal för att sätta ytterligare press på SKL är inte aktuellt just nu, enligt Sineva Ribeiro.?

När tror du att ett nytt centralt nattavtal kan bli verklighet??

—Jag önskar att jag kunde svara att det blir i morgon. Men jag vet inte. Jag hoppas att vi har en lösning till AB-förhandlingarna nästa år.

Lokala avtal

Plus

  • Bättre villkor än AB.
  • Flexibla och möjliga att anpassa till exempelvis specialiserade verksamheters behov.

Minus

  • De tecknas ofta högt upp i organisationen, utan hänsyn till medarbetare och verksamhetschefers synpunkter. Är inte så specialanpassade och ”lokala” som det är tänkt.
  • Lätta att säga upp om arbetsgivaren vill spara pengar. Tre månaders uppsägningstid.

Allmänna bestämmelserna, AB

Plus

  • Långsiktiga, svåra att säga upp.
  • Ger lika villkor för fler.

Minus

  • Omodernt. Har i dagsläget inga särskilda villkor vid blandad dag och natt, i stället gäller samma villkor som vid arbete på dagen. Ger därför lite återhämtning vid treskift.
  • Svårt att få till förändringar i AB eftersom flera fackförbund ingår
    i samma avtal.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida