Hyrstopp

Valde timvikariat efter hyrstopp: ”Jag kan inte tänka mig fast jobb längre”

Valde timvikariat efter hyrstopp: ”Jag kan inte tänka mig fast jobb längre”
Sarianna Cortes tycker att det ordnade sig fint när hon gick från hyrsjuksköterska till timvikarie. Bild: Privat

Sarianna Cortes blev hyrsjuksköterska som en sista utväg.  Nästa steg hade varit att lämna yrket. Det blev helrätt för henne. Men i mars förra året stängde region Stockholm dörren. Hon är inte intresserad av anställning utan jobbar hellre som timvikarie på fyra arbetsplatser.

Det var den tuffa arbetsmiljön som fick sjuksköterskan Sarianna Cortes att säga upp sig och testa jobbet som hyrsjuksköterska. Hon var då en erfaren sjuksköterska, jobbade på palliativ vårdavdelning. Hemma hade hon två små barn.

– Den höga belastningen och stressen på avdelningen gjorde att jag inte fick utrymme att göra mitt jobb som det ska göras, eller använda den kunskap jag har som sjuksköterska. När jag fått barn kände jag att det här håller inte för mig, jag kommer inte orka, säger hon.

I stället skulle hon hela tiden skynda vidare. Hon funderade mycket på sin arbetssituation och om hon skulle lämna yrket helt. Hon mindes att redan efter bara ett år som ny sjuksköterska, då på en hematologavdelning, var hon nära att gå in i väggen och lika illa var det för flera kollegor.

– Då erbjöds vi av chefen att gå ned i tid. Det var verkligen i välmening och för att få behålla oss. Men det är egentligen en slags sken-välvilja, eftersom plånboken och pensionen tar stryk av deltid. Det är skevt att jobbet är så tufft att sjuksköterskor inte orkar jobba heltid, säger hon.

”Jag trodde inte bemanning passade mig”

Det var senare, 2017, som hon tog steget för att först ge livet som bemanningssjuksköterska en chans. Hon ville samtidigt få mer tid och utrymme för musik, eftersom hennes andra yrke är sångerska. Men beslutet att släppa Region Stockholms sjukhus satt hårt inne.

– Dels trodde jag inte att bemanning passade mig. Jag trodde att jag skulle bli stressad över pengar, uppdrag och sakna nära kollegor. Dels går det emot mina politiska värderingar. Men jag kunde bara inte fortsätta slita ut mig, och inte ha energi kvar till familjen, säger hon.

Men det visade sig passa perfekt. Hon var erfaren och trygg i sitt sätt att vårda svårt sjuka människor, prioriterade patienterna och omvårdnaden, och vad som möjligen kunde väljas bort för stunden som ny på en avdelning.

Det blev intensiva år inom en rad inriktningar i akutsjukvården, som reumatism, stroke-, njur- och kardiologisk vårdavdelning, närakuten, 1177 och ASIH. Sedan covidavdelning efter covidavdelning. Ibland var uppdragen långa, på Södersjukhusets kardiologiska klinik var hon inhyrd i två år.

– Det har varit så lärorikt och roligt. På varenda ställe har jag känt att det här kan jag jobba med för alltid och övervägt en fast tjänst. Men då hände alltid, alltid något negativt. Det var omorganisationer, besparingar, fler patienter, toppenchefer som slutade. Så det går bara inte att ta en anställning.

”Tillfälliga fickpengar för att slita ut sig”

Sedan kom åtstramningarna förra våren. Region Stockholm var en av de första att införa hyrstopp från mars 2023. Sarianna Cortes förstår logiken i att som vårdgivare vilja minska på bemanningspersonal och få fler fast anställda på golvet.

– Men jag tycker att det genomfördes så dåligt. Regioner och sjukhus har verkligen en chans att få fasta sjuksköterskor om de förändrar. Efter hyrstoppet sa de att de skulle satsa på anställda. Men det hände inte. I stället fick de fast anställda bonus för att jobba extra. Det fungerar som tillfälliga fickpengar för att slita ut sig.

Hon saknar tydliga satsningar på att få till vettiga arbetsförhållanden för sjuksköterskorna.

– Efter hyrstoppet kunde jag inte ha is i magen, för jag hade ingen jättebuffert sparad. Jag kände mig ganska sliten efter covidåren och jag hade börjat sakna kollegor. Då sökte jag några fasta tjänster och var på intervjuer. Men jag fixar det bara inte. Det tar emot för mycket.

Hon vill se en diskussion om varför sjuksköterskor i så hög grad har valt att gå till bemanning.

– Sjuksköterskor flyr för att orka. Som bemanningssjuksköterska får jag fokusera på patienterna. Jag behöver inte delta i möten, eller i förbättringsarbeten. Detta är viktigt det håller jag verkligen med om, men det finns ingen tid över för det, och då går det ut över ens vårdande insats.

Hon sökte sig inte till bemanning för att få en hög lön, men medger att den gett henne möjlighet att arbeta mindre och välja arbetstider, utan att behöva jaga ob-tillägg.

Timvikariat blev lösningen

Nu har hon hittat sin lösning, trots sinande hyruppdrag. Hon är återkommande timvikarie på två kliniker, som båda har både en ASIH-verksamhet och palliativa vårdavdelningar.

–  Det är toppen! Jag har satt ihop en egen liten bemanningspool. På pappret är det fyra timanställningar. Jag trivs jättebra och det är superbra ställen. Jag trivs med att hoppa runt lite, men har ändå återkommande kollegor. En stor fördel är att jag får träffa patienterna både i deras hem och på avdelningen. Jag tycker det har ordnat sig optimalt trots hyrstoppet.

Sarianna Cortes brinner för sitt yrke som sjuksköterska, och kanske är det därför åsikterna om regionen som arbetsgivare fortsätter att väcka starka åsikter. I år går Region Stockholm hundratals miljoner i back och står inför nya sparkrav.

Personalregionrådet Robert Johansson (S) sa nyligen i en radiointervju att han hoppas att när 2024 är slut ska regionen kunna göra satsningar på personalens arbetsmiljö.

– Det gör mig topp tunnor rasande när regionpolitiker säger att satsningar på arbetsmiljön får vänta. Det är så taskigt mot de som ställde upp förra året och högg i. Först slet de som hästar och allt skulle bli så bra. Sedan kommer bara nästa år med nya besparingar.

Alla regioner har i uppdrag från Sveriges kommuner och regioner, SKR, att kraftigt minska kostnaderna på bemanningspersonal. Det har lett till en lång rad hyrstopp i landet. Samtidigt har även ett gemensamt avtal mellan regionerna reglerat vad de får betala för inhyrda läkare och sjuksköterskor. Bemanningsföretagen som vill bli upphandlade har knutits till avtalet, efter att det först överklagats flera gånger.

Bemanningssjuksköterskorna har reagerat med kraftigt missnöje mot detta. Helt nyligen bildade de en ny förening och diskuterar även att bilda ett eget bemanningsföretag utan vinstintresse.

– Jag följer den nya föreningen med spänning. Men samtidigt vill jag säga att jag har fått jättebra stöd av Vårdförbundet när jag till exempel hört av mig med frågor om avtal. Vårdförbundet kanske kan vara tydligare med vad de gör och kan hjälpa till med, säger Sarianna Cortes.

Sarianna Cortes

Ålder: 41 år

Familj: Två barn, åtta och tio år.

Utbildning: Legitimerad sjuksköterska sedan 2008.

Karriär: Sex år på en hematologisk klinik, därefter palliativ vårdavdelning. Sedan sex år som hyrsjuksköterska inom en rad inriktningar. Sångerska.

Sångkarriär: Släppt egna singlar och en ep i höstas. Utöver den egna musiken gjort singlar med exempelvis Ison och Daniel Boyacioglu. Turnerar och körar. Ger musiken minst en dag i veckan.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida