”Sjukdomar i munnen påverkar hälsan i stort”
En dålig munhälsa ökar risken för både cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och benskörhet. Bokaktuella Björn Klinge, övertandläkare och professor i parodontologi, vill öka kunskapen om munnens betydelse för hur vi mår.
Vad ser du för nya problem med dagens munhälsa?
— Att karies ökar i vissa åldersgrupper. Allvarlig parodontit (tandlossningssjukdom) minskar inte som vi tidigare trott. Nyligen har det visat sig att e-cigaretter, så kallad vaping, är mycket skadligt för munhälsan och det påverkar dessutom kroppen med infektion/inflammation, säger Björn Klinge, övertandläkare och författare till boken Din hälsa sitter i munnen.
Vilken missuppfattning är vanligast när det gäller vår munhälsa?
— Att det är ett normaltillstånd med några nya hål och lite blödande tandkött. Det är det inte. Karies och parodontit är världens vanligaste, icke smittsamma, sjukdomar — men de går oftast att förebygga med rätt genomförd egenvård.
Friska tänder har blivit en klassfråga, borde inte tandvård omfattas av högkostnadsskyddet?
— Självklart borde åtminstone behandling av infektion och inflammation i munnen ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Vissa har börjat förstå att munnen är en del av kroppen och att sjukdomar i munnen också påverkar den allmänna hälsan.
Har sjuksköterskor som arbetar med munhälsa tillräcklig kunskap?
— Det finns för lite kunskap om kopplingen mellan allmän hälsa och munhälsa inom hälso- och sjukvården, men det gäller all personal, inte enbart sjuksköterskor. Det brister både i grund- och fortbildning. Man har också för lite kunskap om de olika tandvårdsstöden.
Om boken:
Din hälsa sitter i munnen. 101 frågor och svar om munhälsa och kopplingen mellan vetenskap, folksjukdomar och ett långt och friskt liv
Björn Klinge och Pamela Andersson
The Book affair 2020