Var femte fyraåring överviktig

Var femte fyraåring är överviktig, 5 procent till och med fet. Det visar en sammanställning av fyraåringarnas BMI som gjorts i Örebro. ? Det är anmärkningsvärt höga siffror, de ligger i nivå med vad man ser hos dagens tioåringar, säger barnhälsovårdsöverläkare Leif Ekholm i Örebro.

13 april 2005

Förra året mätte man för första gången Body Mass Index, BMI, på de barn som kommer till fyraårskontrollerna i Örebro län. De har nu sammanställts och visar att 19,8 procent av barnen födda 2000 var överviktiga, 4,7 procent till och med feta.

Ökande trend

Leif Ekholm tror inte att läget i Örebro avviker från hur det är landet i övrigt. Enligt honom visar siffrorna på en accelererande trend när det gäller barns och ungdomars övervikt och fetma.

? Om fyraåringarna ser ut så här, hur kommer de då att se ut som tioåringar? undrar han.

Leif Ekholm påpekar att det inte riktigt går att tolka barns övervikt på samma sätt som vuxnas. Vid ett och ett halvt år är barnet normalt sett som rundast, mellan 6 och 8 som magrast.

Fet som barn = fet som vuxen

En fet sjuåring blir med 80 procents sannolikhet en fet vuxen. Riktigt så illa är det inte med de yngre barnen.

? Bara i undantagsfall är fetma under de första levnadsåren farlig, säger Leif Ekholm. Prognosen är bättre. En övervikt vid 4 års ålder är kanske bara i hälften av fallen bestående.

Livsstil och matvanor

Som alltid handlar det om en kombination av livsstil och matvanor. Leif Ekholm pekar särskilt på konsumtionen av söta drycker.

? Söta drycker lurar ?kaloriminnet?. Om du har ätit (för) mycket känner kroppen av det och du känner att du måste röra på dig eller hålla igen vid nästa mål. Men läskedryckerna uppfattas av kroppen som vatten och ger därmed inte någon signal om att du fått i sig för mycket kalorier.

Leif Ekholm tycker också att man kan slopa mellanmålen.

? Det är inte farligt att vara hungrig! säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida