En av fem anställda på Danderyds sjukhus smittad
Var femte anställd på Danderyds sjukhus har haft covid-19, enligt resultaten från drygt 500 tester. Av de som lämnade in prover hade 20 procent utvecklat antikroppar. Nu ska studien följa upp hur länge den förmodade immuniteten håller i sig.
Forskarna bakom studien har på lite mer än en vecka testat 527 medarbetare på Danderyds sjukhus utanför Stockholm. När resultaten har analyserats visar det sig att en femtedel av de anställda har antikroppar.
– Det är ungefär vad vi hade trott på förhand. Om man tänker på att testerna gjordes för tre veckor sedan eller mer så stämmer det ganska bra med beräkningen för befolkningen i stort, möjligen att det är lite högre andel smittade på sjukhuset, säger Sophia Hober, professor i molekylär bioteknik på Kungliga tekniska högskolan, KTH.
Var fjärde stockholmare beräknas smittad
Folkhälsomyndighetens matematiska modell över spridningen av coronaviruset i Stockholm visar att 26 procent av befolkningen i länet har haft eller kommer att ha covid-19 den 1 maj.
Säger testsvaren något om huruvida vårdpersonal blir oftare smittade än andra?
– Det är väldigt svårt att svara på just nu, vi har inte hunnit titta på alla data. Vi sitter och jämför deras enkätsvar på frågorna om hur sjuka de varit, vilken roll de har och vilken avdelning de jobbar på, så det är väldigt spännande dagar som kommer när vi ska titta på svaren, säger Sophia Hober.
Stort tryck på att få vara med
Hon är en av dem som driver studien, vars testmetod har utvecklats på KTH och Sci Life Lab. Inom några veckor hoppas forskargruppen ha testat alla medarbetare på Danderyds sjukhus som vill delta. Deltagarna fyller i ett frågeformulär där de svarar på var på sjukhuset de arbetar och om de haft symtom eller inte.
Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev
Erbjudandet har gått ut till all personal, även de som inte arbetar med vård, och gensvaret har varit starkt.
– Vi har en app där Danderydspersonalen kan logga in och anmäla sig för provtagning. Vi släpper nya tider varje morgon och de tar slut på 30 sekunder, det är en otrolig efterfrågan. Vi hade räknat med att kanske 2 000 skulle vilja delta, men det blir kanske allihop på sjukhuset, det skulle i så fall vara drygt 3 000 personer, säger Sophia Hober.
Undersöker hur länge immuniteten varar
Undersökningen ska följas upp efter tre månader med nya tester av samma personer och sedan testas de igen efter sex och tolv månader, troligen också efter två och fem år. Uppföljningen ska bland annat visa hur länge antikropparna finns kvar hos medarbetarna, det vill säga hur länge den sannolika immuniteten håller i sig.
– Det normala är att man har skydd i ett till två år när man haft ett vanligt virus och att det avtar med tiden, och förhoppningsvis är det fallet här också, säger Sophia Hober.
Enligt forskarna är testmetoden ovanligt säker.
– Vi har tagit med flera olika delar av virusproverna i vår analysmetod så vi kan ställa krav på att man måste ha antikroppar mot två olika av virusets delar för att klassas som positiv. Därför är risken för att vi har falska positiva svar mindre, säger Sophia Hober.
Community-studien
Testmetoden är utvecklad på KTH och Sci Life Lab. I forskargruppen ingår specialistläkare Charlotte Thålin, ST-läkare Ann-Sofie Rudberg och specialistläkare Sebastian Havervall från Danderyds sjukhus samt professorerna Sophia Hober, Peter Nilsson och My Hedhammar från KTH.
Deltagarna bokar tid för testning i en app där de också får sina provsvar efter cirka två veckor. Signering med bank-ID krävs för att hålla sekretessen.
Studien är finanseriad av Region Stockholm, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Familjen Erling-Perssons stiftelse, Familjen Christian och Jennifer Dahlberg och Atlas Copco.
Källa: Danderyds sjukhus.