Var fjärde barnmorska arbetar utanför yrket eller vården
Av 8 000 barnmorskor i Sverige arbetar var fjärde inte inom sitt yrke i vården, visar Nationella vårdkompetensrådets analys. En som vill tillbaka in är barnmorskan Fatanéh Gorji Von Hidvég. Rådet lyfter också behovet av distriktssköterskor.
Ett råd är tillsatt av regeringen för att komma med förslag på hur den stora bristen på vårdpersonal ska lösas, Nationella vårdkompetensrådet. I deras rapport om barnmorskor i förlossningsvården kommer det fram att det finns betydligt fler barnmorskor i Sverige än de som arbetar i yrket i vården.
– Arbetsgivarna upplever en brist, men det finns barnmorskor att tillgå. Därför är det framför allt viktigt att regionerna kan attrahera, utveckla och behålla barnmorskorna, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i rådet.
En av de barnmorskorna är Fatanéh Gorji Von Hidvég som aldrig kommit in i sin nya profession. Just nu arbetar hon som sjuksköterska inom kommunens hemsjukvård.
– Jag är utbildad, med har inte haft möjlighet att jobba inom yrket. Jag har bred erfarenhet som sjuksköterska. Nu skulle jag vilja satsa på barnmorskeyrket och arbeta på en mottagning eller privat klinik. Men jag behöver få stöd och förutsättningar för att komma i gång, säger Fatanéh Gorji Von Hidvég.
Nationella vårdkompetensrådet fann också att många barnmorskor arbetar deltid, liksom Vårdförbundet i en färsk rapport, och vill se att både arbetsmiljö och arbetssätt förbättras.
Lyssna: Vårdfokuspodden om specialistutbildningar
Innehållet i det här blocket kan inte visas
Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.
Ändra mina inställningar för cookies
I rådets kommande breda översyn av kompetensförsörjningen föreslås det preliminärt att antagningsprocessen specifikt för vidareutbildningar till specialistsjuksköterska ses över.
– Dagens system missgynnar presumtiva studenter, arbetsgivare och lärosäten. Fler grundutbildade behöver kunna vara tjänstlediga för ska få en specialistutbildning.
I rådets arbete med att se över lösningar för primärvården fann de att distriktsköterskorna minskat mellan åren 2016 och 2019.
– Överhuvudtaget ser vi vikten av att vi i Sverige får till omställningen mot en god och nära vård. Då måste man ha kompetens av olika professioner. Det måste finnas tillräcklig kompetens även av distriktssköterskor, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i rådet.