Var tionde patient smittas i vården

Bristerna med hygienen är på många håll stor. Var tionde sjukhuspatient i till exempel Stockholm har smittats i vården. För att komma till rätta med problemet startar Stockholmslandstinget nu en kampanj bland alla anställda.

Kampanjen riktar i första hand in sig på smittsjukdomen MRSA. På bara några år har antalet fall per år ökat i Stockholm med närmare 40 procent. Av de cirka 550 fallen förra året i Sverige fanns 230 i Stockholm.

Samtidigt blir det en generell kampanj mot smittsjukdomar.

– Det kommer att påverka även andra sjukdomar, till exempel vinterkräksjukan. Problemet generellt är stort. I ungefär var tionde sjukhussäng ligger i dag en patient med någon form av vårdrelaterad smitta, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm och en av de ansvariga för kampanjen.

”Använd mer sprit”

Landstinget kommer nu att gå ut med information om behovet av hygien till all sjukvårdspersonal. Framför allt handlar det om bättre handhygien. Överallt kommer man till exempel att sätta upp affischer med provocerande texter som ”Vårdpersonalen använder för lite sprit. Det är dags att ändra på det!” och ”Alltför många patienter som kommer in med en sjukdom kommer ut med en annan”.

Trots att man så länge känt till hur viktig hygienen är, slarvar många, framför allt med handhygienen. Hos många brister det också i kunskaper, menar Åke Örtqvist.

Dålig utbildning

– Hygienfrågan har försummats länge i utbildningen av vårdpersonal och sämst har det varit i läkarutbildningen. Undersökningar som gjorts i andra länder visar att läkare också är de som slarvar mest. Kanske har det börjat bli bättre på senare tid, säger han.

Det finns flera orsaker till att hygienen försummats under lång tid och då inte bara i Sverige.

– En är att vi har varit bortskämda med att ha kunnat behandla så mycket med antibiotika, en annan att vården blivit mer hektisk och lett till fler risker. Dessutom har vi fått allt fler äldre patienter som är mer infektionskänsliga, säger Åke Örtqvist. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida