Vårdfokus vinner pris för bästa foto

I går kammade Hans-Olof Utsi hem priset för bästa fotografi i Fackförbundspressens årliga tävling. Förvånad, glad och rörd tog han emot priset under galamiddagen. Vinnarbilden visar sjuksköterskan Evelina Markströms möte med sin patient i byn Svappavaara.
I september i fjol var Vårdfokus på reportageresa i byn Svappavaara i Norrbotten. Det är en av byarna dit sjuksköterskan Evelina Markström och hennes kollegor på Norrskenets hälsocentral tagit vården. Tidigare fick patienterna resa till vårdcentralerna i Kiruna eller Vittangi, ibland många mil tur och retur. Sjuksköterskorna har vänt på steken och nu är det de som kör långa sträckor till byarna istället, för enklare uppdrag inom medicin och omvårdnad.

På plats i reportageteamet i Svappavaara var fotografen Hans-Olof Utsi från Kiruna. Där förvandlade Evelina Markström snabbt PRO-lokalen till en enklare hälsocentral, genom att sprittorka bord och stolar, och duka sin utrustning.
När Sven-Erik Stålnacke kom för att ta blodprover uppstod ett varmt möte dem emellan, som Hans-Olof Utsi lyckades fånga med kameran.
– Det var en ögonblicksbild. Jag tog chansen. De fick en otroligt fin kontakt, och jag behövde bara stå där och fotografera. Jag kände direkt att det här blir bra, för det är så mycket människa och känsla i bilden, säger Hans-Olof Utsi.

Vanligtvis är han framför allt verksam i Norrbotten, med basen i Kiruna. För dagen inrest till galamiddagen där priserna delades ut i en rad prisklasser.
Hur känns det att vinna?
– Det känns oväntat. Men så klart är det väldigt roligt. Jag ser det som ett pris för lång och trogen tjänst. Jag har jobbat i många år. Jag har en prestigelös syn på fotograferande. Talang vet jag inte om det finns, det mesta handlar om att jobba på och lära sig mer och mer. Det ger resultat, säger han.
Extra stolt blir han av den hårda konkurrensen och inte minst att bli utsedd av en så tung jurygrupp, bestående av fotograferna Paul Hansen, Per Kagrell och Lisa Mattisson.
Kvällen till ära var Hans-Olof Utsi iklädd Karesuandokolt, en traditionell samisk dräkt.
– Det stod på inbjudan att det var galamiddag, och då ska man ha galaklädsel. Kolten är ett sätt för mig att visa var jag kommer ifrån. Jag är same, min släkt var tidigare renskötare, men är nu bofasta sedan tre generationer, säger han.
Vinnarbilden är ingångsbilden till reportaget, och Hans-Olof Utsis bild på Evelina Markström är också omslagsbild i Vårdfokus septembernummer.
– Jag tycker sjuksköterskornas insatser är jättebra. Det är logiskt att vårdpersonalen kör till byarna i stället för att de som har sjukdomar och krämpor ska behöva ta sig långa sträckor, med bil, färdtjänst eller buss. Det är konstigt att det är ett nytt projekt egentligen, och inte alltid organiserats så, säger Hans Olof Utsi.
För Sven-Erik Stålnacke, som syns på vinnarbilden, har vården underlättat. Tidigare fick han ta morgonbussen till hälsocentralen i grannbyn Vittangi. Den går klockan åtta på morgonen. Eftersom det inte finns något kafé i Vittangi brukade han ta med matsäck och vänta hela dagen på hälsocentralen. Den enda bussen hem går klockan fyra på eftermiddagen.
Det var när sjuksköterskan Evelina Markström såg sin sambos stora verktygslåda på hjul som hon fick idén till hälsocentralernas nya servicepunkter i Svappavaara, Masungsbyn, Lannavaara och Saivomuotka.
Fackförbundspressens jurys motivering till vinsten:
”En bild som förmedlar glädje och empati. Betraktaren får inblick i den verklighet som finns utanför storstädernas tillgänglighetsiver, där mänsklig omtanke och vilja till förändring och förbättring skapar förutsättningar för personliga möten och för en – trots allt – nära vård och omsorg. Bilden visar att där avstånden är långa kan människor trots allt vara nära.”