Vårdförbundet fortsätter tappa medlemmar – studenterna nobbar facket
För andra året i rad minskar medlemsantalet i Vårdförbundet och är nu nere på den lägsta nivån på åtta år. Antalet studerandemedlemmar har minskat kraftigt sedan 2015. "Där gör vi ett stort arbete. För att växa på sikt behöver vi få in studenterna", säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
Vårdförbundets medlemssiffror har pendlat de senaste tio åren. 2018 kom den starkaste noteringen någonsin då totalt 115 071 personer ingick i förbundet. Året därefter kom ett rejält tapp, men det räddades upp 2020 genom en rekordstor ökning av yrkesaktiva medlemmar – en tydlig pandemieffekt.
Det har följts av ett tapp två år i följd vilket gör att Vårdförbundet landar på den lägsta nivån sedan 2014/2015. Yrkesaktiva medlemmar minskade med 1,2 procent mellan 2021 och 2022. Jämfört med 2020 är tappet 1,6 procent (se grafik).
Innehållet i det här blocket kan inte visas
Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.
Ändra mina inställningar för cookies
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att förbundet rekryterat betydligt fler medlemmar under 2022 än året innan. Men det har inte räckt. Det stora tillskottet av medlemmar i början av pandemin var svåra att behålla eftersom fackliga företrädare inte fick komma in på arbetsplatserna, enligt Sineva Ribeiro.
— Det är viktigt att etablera en kontakt under de första tre åren. Det var svårt under pandemin. Och det har varit fortsatt svårt sedan dess på grund av pressen i vården, man hinner ofta inte sätta sig ner och prata. Vi vet även att cirka 600 sjuksköterskor har lämnat vården helt under de senaste åren, och då byter man fackförbund, säger hon.
Färre studerandemedlemmar
Samtidigt finns det en tydlig trend över längre tid, visar Vårdfokus genomgång av förbundets verksamhetsberättelser från 2012, samt inrapporterade siffror till Medlingsinstitutet för 2022. Under perioden 2015 till 2022 har antalet studerandemedlemmar minskat successivt. Från 11 171 till 7 903, vilket motsvarar ett tapp på 29 procent. Det är allvarligt eftersom gruppen är en viktig långsiktig rekryteringsbas.
— För att växa på sikt behöver vi få in studenterna. Ett problem är att vi inte släppts in på alla lärosäten, och under pandemin var det låsta dörrar överallt. Det ser vi effekter av nu. Där gör vi ett stort arbete, säger Sineva Ribeiro.
”Måste lyfta fackliga segrar”
Samtidigt finns anledning till självreflektion, tycker Sineva Ribeiro, som hänvisar till forskning som visar att unga är positivt inställda till facket och ideella föreningar. Men den unga generationen accepterar inte vilka villkor som helst, de vill ha trygghet och ett jobb som inte går ut över privatlivet.
— Vi måste bli bättre på att visa upp och fira våra fackliga segrar. Vi måste också titta på om vi kan underlätta för unga att komma in i förbundet och ta plats, det kanske behövs lägre trösklar för att få inflytande och för att bli förtroendevald, säger Sineva Ribeiro.
Förlorade barnmorskor
Ytterligare en förklaring till att förbundet tappat medlemmar är att Svenska Barnmorskeförbundet 2019 tog klivet från professionsförening till att bli en del av SRAT. Det gav barnmorskor möjlighet att välja mellan två fackförbund. Vårdförbundet vill inte berätta exakt hur många som gått över.
— Men jag kan säga att vi inte hade backat i medlemsantal om vi hade behållit alla barnmorskor. Även där har vi haft svårt att komma in på lärosätena eftersom Barnmorskeförbundet historiskt sett haft stor täckning på lärosätena. Det jobbar vi stenhårt med att förändra, säger Sineva Ribeiro.
Ett annat viktigt framtidsområde är den privata sektorn som ständigt växer, och där det historiskt sett varit låg facklig anslutningsgrad. Vårdförbundet bildade för några år sedan en avdelning som jobbar mot privatanställda. Det har lett till fler förtroendevalda och nystartade lokala fackklubbar.
— Det finns mycket kvar att göra. Vi måste visa att man vinner på att vara med i facket även om man jobbar privat. Ju fler man blir, desto lättare blir det att få till kollektivavtal som förbättrar villkoren, säger Sineva Ribeiro.
Fem TCO-förbund backar
De vikande medlemssiffrorna bromsas till viss del av att antalet pensionärsmedlemmar ökat för varje år sedan 2012.
— Medelåldern i förbundet har ökat, det är stora pensionsavgångar nu och framöver. Samtidigt är det inte alla som stannar kvar i förbundet när de går i pension, särskilt inte nu när det är tuffa ekonomiska tider, säger Sineva Ribeiro.
Vårdförbundet är inte ensamma om att tappa yrkesaktiva medlemmar, visar preliminära siffror som rapporterats till Medlingsinstitutet. Fem av tolv TCO-förbund backade 2022. Förutom Vårdförbundet handlar det om ST, Finansförbundet, Forena och Journalistförbundet. Bland de som ökade utmärker sig Unionen med 7 410 nya yrkesaktiva medlemmar, upp 1,3 procent.