Vårdförbundet kritiserar nedskärningar

De drastiska besparingar som landstinget i Dalarna planerar får stark kritik från Vårdförbundet.

23 maj 2003

Vårdförbundet är inte bara kritiskt mot besparingarna. Förbundet säger också att oklara besked skapar osäkerhet bland de anställda.

– Ryktena om nedläggningar orsakar stor oro i hela organisationen, säger Stefan Larsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

Han anser att förslagen strider mot målen om kortare köer och färre sjukskrivningar.

– Förslagen ska inte, säger man, påverka köerna och väntetiderna! Hur ska det gå till? Jag befarar att politikerna lämnat sina visioner om hur man ska utveckla en bra vård i Dalarna.

Speciellt irriterad är Stefan Larsson över det anställningsstopp som beslutades härom dagen.

– Det kan ge negativa effekter i åratal. Vem vill jobba åt en sjukvård som inte anställer? Dessutom tror jag att det är praktiskt omöjligt.

100 miljoner ska sparas

Det var i april som landstingsdirektören fick i uppdrag att spara 100 miljoner under 2003 och 75 miljoner nästa år. Just nu förs intensiva diskussioner inom de politiska partierna om var pengarna ska tas. Stefan Larsson har inga enkla svar på vad man ska göra åt det kärva ekonomiska läget.

– Man måste välja att uveckla vissa delar, och i samband med utvecklingen avveckla andra delar. Jag vill ha en satsning på närsjukvården, vilket skulle innebära en effektivisering, men den ambitionen verkar ha försvunnit nu. 

I början av nästa vecka ska de slutgiltiga besparingsbesluten klubbas då både landstingsstyrelsen och driftsstyrelsen sammanträder.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida