Vårdförbundet och landstinget kunde inte komma överens

Vårdförbundet och landstinget i Västerbotten har inte kunnat komma överens om det nya löneavtalet. Nu är det landstinget som arbetsgivare som ensidigt fastställer lönen för varje enskild individ.

13 augusti 2003

Det är inte pengarna striden gällde – Vårdförbundet har totalt fått mer än vad som är lägstnivå i det centrala avtalet – utan om hur förhandlingarna gått till.

Vårdförbundet är missnöjt på framför allt ett par punkter.

– Vi anser att landstinget struntat i de kriterier som man på många arbetsplatser arbetat fram för att ha som grund för lönesättningen. Dessutom följer landstinget inte den muntliga överenskommelse vi har om hur chefer ska lönesättas, ja man till och med förnekar att vi gjort någon överenskommelse, säger Lena Sjölin, Vårdförbundets ordförande i Västerbotten.

Gamla problem

Hon säger att det varit problem även i tidigare års förhandlingar och att det, när problemen fortsatte i år, nu fick vara nog.

– Det går inte  längre och vi måste därför markera vårt missnöje. Vi skrev därför under förhandlingsprotokollet med att vi inte är överens med landstinget, säger Lena Sjölin.

Sven-Anders Strand, lönestrateg på landstinget och ansvarig för förhandlingarna, säger att det som hänt är är olyckligt. Han förnekar att det finns någon överenskommelse som gäller cheferna och tycker i övrigt att de problem som finns inte är så stora att man inte skulle ha kunnat komma överens.

Översyn på gång

– Visst finns det möjligheter till förbättringar och vi ska se över det som hänt. Visar det sig vara vanligt att man inte följt kriterierna är det förstås inte bra, säger han.

Sven-Anders Strand säger att landstinget i våras erbjöd Vårdförbundet ett tvåårsavtal, men att förbundet tackade nej.

– Med ett tvåårsavtal hade det funnits bättre förutsättningar för årets förhandlingar, säger han. 

Landstinget ska nu i höst  sätta sig ner med Vårdförbundet och titta på det som hänt och se vilka färbättringar som kan göras.

Oenigheten får nu konsekvensen att arbetsgivaren ensidigt lägger ut lönen för varje enskild individ.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida