Vårdförbundet tveksamt till att förbjuda riskkapitalbolag
Höga kvalitetskrav är bättre än förbud mot vissa typer av företag, anser förbundet.
– Det viktigaste är att ställa höga krav på kvaliteten, oavsett om vården drivs offentligt eller privat, säger Vårdförbundets vice ordförande Pia Arndorff med anledning av folkpartiledaren Jan Björklunds utspel om att förbjuda riskkapitalbolag inom vård och omsorg.
Vill se långsiktighet
Hon hänvisar till den etiska plattform som fack och arbetsgivare enades om tidigare i höstas och menar att den kan fungera som ett redskap för att sålla ut bra vårdföretag från dåliga inom vården.
– Vi vill inte heller se kortsiktighet inom vården och vi vill inte att skattepengar försvinner utomlands i stället för att återinvesteras i vården, men förbud mot en viss typ av företagande tror vi inte är rätt väg att gå.
Kan riskkapitalbolag skapa långsiktighet inom vården?
– Om de inte kan det så uppfyller de ju inte de krav som vi ställt upp i den etiska plattformen och då faller de bort automatiskt, säger Pia Arndorff.
Kritik från Vårdföretagarna
Även arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna riktar i dag kritik mot Folkpartiets förslag om att riskkapitalbolag inte ska få verka inom vård och omsorg.
– Det känns mer som att det kommit till för att tillfredsställa en orolig opinion än för att säkra kvaliteten i vården. En stor del av vård- och omsorgen bedrivs av företag där riskkapitalbolag investerat. Vilken vårdcentral eller vilket äldreboende är det Folkpartiet vill stänga, undrar Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.
Precis som Pia Arndorff anser han att arbetet med att förbättra kvaliteten inom vården är en bättre väg att gå.
– Allmänhetens oro för kvaliteten i vården och omsorgen måste tas på allvar, men istället för att porta vissa typer av ägare bör fokus vara på att mäta och redovisa kvaliteten. Den etiska plattform som Vårdföretagarna medverkar till kommer att underlätta både kvalitetsjämförelser och bedömning av företagens långsiktighet, säger Håkan Tenelius.