Vårdförbundets medlemmar protesterar mot ?Kalmardomen?

Nära 2 500 medlemmar och förtroendevalda har skrivit på ett upprop till regeringen mot civilrättsliga prövningar av misstag i vården.

– Det började spontant, bland medlemmarna på ett fackligt möte. Många var upprörda och ville göra något för sjuksköterskan i Kalmar. Första förslaget var att samla in pengar och betala hennes böter, men det hade ju Vårdförbundet redan tagit på sig, berättar Ulla Althin, ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

I stället enades man om ett upprop med adress Thomas Bodström med krav på att patientsäkerhetsarbetet fortsätter med fokus på både organisation och individuella arbetstagare.

?Om det blir praxis med civilrättslig prövning kan det innebära att färre kommer att anmäla misstag. Vårdförbundet vill att vården ska uppmuntra till säkerhetstänkande ? inte skuldbelägga individer som gör misstag?, heter det i uppropet.

– Vi har fått in 2 495 namnunderskrifter och nu går vi bara och väntar på en tid då vi kan få överlämna vår tjocka bunt med namnunderskrifter till Thomas Bodström, säger Ulla Althin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida