Vårdhundar kan få ny roll på svenska fängelser
Djur i vården kan ge fantastiska resultat för både gamla och barn. Nu försöker den tidigare livstidsdömda Annika Östberg få in hundar även i den svenska kriminalvården.
— Jag blev helt chockad när jag kom till Sverige och såg att det inte fanns hundar på fängelser här, eftersom jag ser Sverige som ett föregångsland på så många områden, säger Annika Östberg.?
Hon hoppas att det äntligen kan bli en förändring. Inga formella beslut finns men hon har haft flera möten med chefer inom kriminalvården. Ett förslag är att starta en utbildning på kvinnofängelserna som gör det möjligt att efter frigivningen exempelvis arbeta med hunddagis, hundkurser, vård av hundar och skyddshundar.?
Annika Östberg, som suttit en stor del av sitt liv i fängelse i Kalifornien, berättade hur situationen förändrades när de intagna där fick ta hand om hundar.?
— Fängelser i Kalifornien är inte snälla, de bryter ner människor steg för steg. Bland det första de tog ifrån oss var gosedjuren. En dag var min nalle borta och jag kände en enorm saknad efter det enda jag hade som var varmt och mjukt.?
När det kom hundar till anstalten var det inte i terapeutiskt syfte, utan för att man behövde folk som hade tid att träna vårdhundar. ?
— Många av tjejerna var stentuffa, de hade verkligen lärt sig att visa upp en hård yta. Det är så man överlever. Men när hundarna kom genomgick de en total förvandling. När man har legat på golvet och gosat med en hund kan man inte bara kliva upp och fortsätta vara lika tuff, berättade Annika Östberg.
Man lär sig också ansvar, får självförtroende, övar sig i tålamod och att vara konsekvent genom att uppfostra och träna en hund. Egenskaper som hon upplevt att många av kvinnorna saknar och behöver, inte minst i kontakten med sina barn.