Varsel återtas för att undvika sjuksköterskebrist

Landstinget i Västernorrland har tvingats återta uppsägningar för att klara verksamheten. Vårdförbundet och Kommunal har dessutom krävt att övriga uppsägningar ska skjutas upp.

Förhandlingarna om besparingar mellan förvaltningen i Sundsvall/Härnösand och Vårdförbundet och Kommunal som slutfördes i november ledde till att 55 sjuksköterskor och 77 undersköterskor skulle bli av med jobbet från och med den 1 november i år.

Men nu blir det inte så. Den prognos som arbetsgivaren lämnade i höstas stämmer inte med verkligheten. Det har nämligen visat sig att andra sjuksköterskor, fler än man trott, lämnat sjukvården. Om alla uppsägningar skulle verkställas, skulle det därför leda till sjuksköterskebrist.

Slipper bli uppsagda

Förvaltningen har därför tvingats att ta tillbaka uppsägningar av 13 sjuksköterskor och mycket talar för att även en del av de 42 återstående varslade sjuksköterskorna kommer att slippa bli uppsagda.

Vårdförbundet och Kommunal anser att situationen är oklar och att behovet kan ändras ytterligare. De har därför skrivit till alla politiker i landstingsstyrelsen och begärt att uppsägningarna ska skjutas upp ett halvår, till våren 2006.

En månad för litet

? Avdelningar ska läggas ner i Härnösand, men det sker inte förrän den sista september. Sedan har de ansvariga med det nuvarande beslutet om uppsägningar den 1 november bara en månad på sig att skapa nya arbetsplatser. Det är för kort tid och därför tycker vi att de ska få ytterligare ett halvår på sig, säger Birgitta Staaf, Vårdförbundet i Sundsvall.

Hur det blir är oklart. Trots att brevet skickades för två veckor sedan har de två fackförbunden inte fått någon reaktion från politikerna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida