Verksamhetschefen:”Jag förstår sjuksköterskornas missnöje”

Han är ledsen att så många anestesisjuksköterskor slutar på sjukhuset i Sundsvall, men oroar sig inte för patienternas säkerhet.

7 september 2015

Det har bara gått en vecka sedan läkaren Jonas Rudenstam blev länsverksamhetschef för iva-, anestesi- och operationskliniken på de tre sjukhusen i Västernorrland. I dag börjar avtackningarna av en strid ström av anestesisjuksköterskor som har sagt upp sig.

– Det här är ingen rolig vecka på jobbet. Vi är otroligt ledsna, säger han.

Anestesisjuksköterskorna på Sundsvalls sjukhus har drivit en lönekamp under våren och i början av sommaren hotade de med att säga upp sig. Kravet var 800 kronor i lönepåslag för att komma upp i samma nivå som kollegerna på sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik.

Är inte orolig

Nu är det september och uppsägningstiden har gått ut. 16 av 34 slutar med början på onsdag. Jonas Rudenstam är ledsen, men han är inte orolig för patienternas säkerhet.

– Vår kötid påverkas eftersom vi minskar produktionen och går ner i antalet operationssalar från 10-12 till 7-8. Det är inte bra för kösituationen, men det hotar inte säkerheten.

Att det kommer att vara en i stället för två sjuksköterskor under jour och beredskap ser han inte heller som ett hot.

– Vi måste hitta andra sätt att jobba på. Vi har till exempel narkosläkare som vi kan ha tillgång till på andra sätt än i dag.

Hur länge det kommer att vara så här vet inte Jonas Rudenstam. Det beror på hur lätt eller svårt det är att rekrytera nya anestesisjuksköterskor.

När det gäller lönepåslag vill han inte uttala sig alls.

– Det är inte jag som sitter på pengapåsen så där måste jag hänvisa till landstingets förvaltningschef.

Vill se framåt

Enligt Jonas Rudenstam har sjuksköterskornas missnöje helt och hållet gällt lönen, arbetsmiljön på kliniken har han uppfattat som god och nu vill han se framåt. ”För patienternas skull”.

– Vi drar igång ett stort arbete med en kompetenstrappa som kommer att vara klart under hösten. Jag tycker det är synd att inte sjuksköterskorna litar på att den innebär rejäla löneökningar. Den kommer bland annat att ge en bättre lönespridning vilket gynnar specialistutbildade sjuksköterskor.

Verksamhetschefen sitter inte på pengapåsen, men en sak står han för:

– Jag håller med om att specialistsjuksköterskor har haft en dålig löneutveckling och jag förstår deras missnöje, säger Jonas Rudenstam.

Vårdfokus söker Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef över specialistvården i Västernorrland.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida