”Vi får den hjälp vi behöver”

Petra Holsts debutroman om ett par som får en autistisk son beskriver detaljerat hur livet förändras när barnets behov helt styr familjen.

5 januari 2011

Du har själv en autisktisk son, hur mycket är hämtat från honom?

— Bokens Love är på många sätt min son när han var liten. Men jag var inte förstagångsmamma och misstänkte därför tidigare att något inte stämde. Jag hade inte heller så svårt att knyta an till min pojke som Tess har.?

När Tess tror att hon fått missfall är sjuksköterskan nonchalant och okänslig. Har du själv blivit bemött så??

— Ja, när vi väntade vår dotter för fjorton år sedan. Då träffade vi en röntgensjuksköterska som var precis så opedagogisk vid ett rutinultraljud.?

Har några läsare hört av sig??

— Väldigt många säger att de känner igen sig. På vår habilitering tänker de rekommendera den på föräldrautbildningar, eftersom Tess går igenom alla de faser och tänker alla de tankar personalen brukar möta hos föräldrar till barn med autism. ?

Hur har ni det i dag??

— Vi får den hjälp vi behöver och har egentligen alltid fått det. I och med diagnosen omfattas vi av LSS och har fått stöd av vår habilitering. Vår son går i en liten klass med autismpedagogik, det vill säga mycket tydlighet, struktur och en-till- en-undervisning. Han älskar att åka till skolan! P S-K

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida