Utlandspraktik

Victoria delar bilder från en annorlunda vfu: ”Vissa dagar är det svårt att somna”

Victoria delar bilder från en annorlunda vfu: ”Vissa dagar är det svårt att somna”
Röntgensjuksköterskestudenten Victoria Grönlund är imponerad över tekniken, men inte hygienen på hälsocentralen i Tanzania där hon gör fyra veckors vfu. Foto: Privat.

I Tanzania analyserar röntgensjuksköterskan bilderna själv, vilket ger snabbare återkoppling till patienten. Men vårdhygienen är sämre än i Sverige. Det konstaterar Umeåstudenten Victoria Grönlund som just nu gör vfu i Dar es Salaam.

Dagen inleds med hotellfrukost bestående av rostbröd och te. Därefter tar hon och studiekamraten Nasrudin Sahid, som också pluggar fjärde terminen på röntgensjuksköterskeprogrammet vid Umeå universitet, den trehjuliga tuktuken till hälsocentralen i Dar es Salaam där de gör sin fyra veckor långa vfu.

Kursarna Nasrudin Sahid och Victoria Grönlund sökte utlandspraktiken tillsammans. Foto: Privat.

– Vi är cirka 30 studenter från Sverige, Tyskland och Norge som gör praktik här. Man kunde välja på Spanien och några andra EU-länder men vi sökte något som verkligen var annorlunda, berättar Victoria Grönlund.

Efter morgonmötena, som sker på swahili, hålls gemensam bön. Sedan drar arbetet på avdelningarna i gång. Den här dagen är det 31 grader varmt.

– Miljön skiljer sig mycket från vad vi är vana vid, särskilt när det gäller hygien och aseptik. Salarna har inga fönsterrutor. Det är direkt insyn i alla rum, vilket känns väldigt utlämnande vid exempelvis förlossningar. Personalen har inga arbetskläder eller handskar. Vid vaccinationer tvättar de inte rent huden med sprit och de kan använda samma nål flera gånger om de inte hittar rätt kärl.

Hon har även reagerat på bemötandet.

Tekniken är bekant för Nasrudin Sahid. Foto: Privat.

– Vårdpersonalen presenterar sig inte, de tar bara in patienten och sticker den. Om någon ska få ett intravenöst vaccin i rumpan så stänger de inte ens dörren. Det känns som att människor behandlas som maskiner eller djur. Men vi kritiserar inte arbetssätten utan observerar och assisterar med det vi känner oss bekväma med.

Får svar direkt

Tekniken och arbetsmetoderna inom röntgen är hon däremot imponerad av.

– I början var vi oroliga att det inte skulle vara samma kilowatt och mas som hemma. Men maskinerna fungerar på samma sätt och bildkvaliteten är hög. I Sverige märker vi ut sinister och dexter för att veta vilken sida bilden är tagen på, men här kommer det upp automatiskt i datorn. Det är också samma person tar bilden och analyserar den, vilket gör att den passerar färre steg och patienten kan få svar direkt.

Hygienrutinerna är svårast att förlika sig med, enligt Victoria Grönlund. Foto: Privat.

På instagramkontot 30daridar har Victoria Grönlund delat med sig av upplevelserna under utlandspraktiken. Cirka hundra personer följer henne, både studenter och yrkesverksamma röntgensjuksköterskor i bland annat Östersund och Umeå.

– Det är roligt att berätta om tillvaron här för dem som är nyfikna där hemma, och samtidigt sparar jag minnena. När jag lägger upp bilder på kvällarna är det också ett sätt att lätta på hjärtat kring det jag sett. Vissa dagar är det otroligt svårt att somna eftersom en del upplevelser är väldigt traumatiska. Vi har reflektion med vår handledare varje vecka och det bra att få prata om det vi är med om eftersom mycket är så annorlunda.

Skänker 200 kondomer

I packningen finns gåvor till hälsocentralen som skänkts av Vårdförbundet och RFSU, bland annat pennor och skrivblock.

– Och så har vi 200 kondomer med oss. Det behövs här eftersom hiv är ett stort samhällsproblem. Vi kommer också att lämna kvar våra arbetskläder och handskar, munskydd och förkläden som inte använts.

Praktikplatsens toalett kommer inte att vara saknad. Foto: Privat.

Vad har du lärt dig på praktiken?

– Hur viktig yrkesetiken och integriteten är. Det ska jag att bära med mig i framtiden. Jag kommer också att vara otroligt tacksam för sjukvården vi har i Sverige och aldrig klaga på långa väntetider. I Tanzania kan patienter få sitta och vänta en hel dag på vaccination eftersom det inte går att boka tider.

Nu har ni en vecka kvar. Vad längtar du mest efter hemma?

– Normala toaletter. Här är det alltid bara ett hål i golvet, förutom på hotellet. Och att fritt kunna röra mig ensam utomhus. Som vit kvinna känner jag mig inte lika trygg som i Sverige, särskilt inte kvällstid. Det finns inga turister där vi bor. Jag har verkligen fått känna på hur det är sticka ut från mängden på liknande sätt som mörkhyade eller personer som bär slöja säkert kan uppleva i Sverige.

Texten har uppdaterats. I en tidigare version nämndes yrkestiteln ”medicinary” i samband med röntgensjuksköterskor, men titeln avser läkare och har strukits.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida