Vill ha coronabonus – får massage

Vill ha coronabonus – får massage

Vi önskar oss mer än ett tack och massage. Det säger sjuksköterskan Alexander Johansson som ifrågasätter varför pandemivårdens medarbetare i Kalmar inte får någon bonus, när andra i landet får det.

26 februari 2021

Alexander Johansson är sjuksköterska på infektionskliniken på Länssjukhuset i Kalmar, en av landets pandemiavdelningar som i snart ett år vårdat svårt sjuka covid-19-patienter. Fysiskt är vården inte så tung. De infektionspatienter han är van vid brukar vara mer omsorgskrävande. Psykiskt är det däremot tuffare.

Alexander Johansson har jobbat på infektionskliniken på Länsjukhuset i Kalmar sedan examen januari 2018.

– Att se patienter som är så unga som många är, som är så pass ”med” fram till sista andetaget, det händer inte annars. En sepsispatients tillstånd kan vi vända på ett dygn. Covidpatienter ligger i flera veckor. Vi känner att vi inte kan göra så mycket, och det tär på en, säger Alexander Johansson.

En krävande vård

Han och kollegorna har tänjt sig till det yttersta, varit flexibla och tagit många extrapass. Ställt om, ställt upp. Lärt upp nya medarbetare som kommit in extra, samtidigt som patienterna strömmat till. På fritiden har många begränsat sina liv på grund av smittrisken. Att jobba med covidpatienter innebär också en extra risk, anser Alexander Johansson som själv blev sjuk i covid-19 i november.

Sammantaget anser han och kollegorna att de borde bli värderade för sin insats med någon slags coronabonus – som flera andra regioner infört. När frågan lyftes på arbetsplatsen kom ett ”tack” från sjukhusledningen och erbjudande om en kvarts massage på arbetstid en gång i veckan.

 – Det är inte den kompensation vi efterfrågat, säger Alexander Johansson, som ifrågasätter hur det kan skilja så mycket från region till region hur man väljer att belöna pandemivårdens medarbetare.

Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar, berättar att massage på arbetstid efterfrågades av många medarbetare, när länssjukhuset i Kalmar gick ut och frågade vad som skulle kunna underlätta personalens tunga arbetet i mask, visir och skyddskläder under pandemin.

Bemanna svåra pass

När det gäller ekonomisk ersättning har region Kalmar valt att fokusera på att erbjuda extrapengar när personal tar pass som är svåra att bemanna, berättar han. Det gällde runt jul och nyår och i somras.

– Vi såg det inte som en bonus, utan en ersättning för att man går in och gör en extra insats. Så har vi arbetat hittills i alla fall. Olika regioner har haft olika situationer och därför valt olika lösningar, säger Johan Rosenqvist.  

Men det är en annan form av ersättning och erkännande som Alexander Johansson och kollegorna som slitit i pandemivården efterfrågar.

Alexander Johansson.

Han är själv en av många anställda på sjukhuset som gick in och tog välavlönade extrapass under jul och nyår. Mitt på dagen, årets sista dag, behövde det öppnas fler vårdplatser på infektion, berättar han.

– Min känsla är att den ersättningen betydde mer för sjukhuset än personalen. De hade inte löst bemanningen annars, säger han.

Hur önskar du att du blev värderad för din insats under pandemin?

– Jag tycker att vår insats är värd mycket mer än vad vi hittills fått. Framför allt undrar jag hur det kan skilja så mycket mellan regionerna. Vi är trötta och slitna och det skulle betyda mycket med en coronabonus för alla som jobbar i pandemivården. Att få den uppskattningen, det skulle ge någon slags glädje och energi.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida