Vitamintabletter till barn är helt onödigt
Många barn får regelbundet multivitamintabletter av välmenande föräldrar. Men de gör inte någon som helst nytta.
Experterna är eniga – egenvård med multivitamintabletter gör ingen nytta. Om barnet äter hyggligt bör vården informera föräldrarna om detta, anser Olle Hernell som är professor i pediatrik och överläkare vid barn- och ungdomskliniken vid Norrlands universitetssjukhus.??
– Barn som äter en normalt blandad kost har inget behov av multivitaminer, så enkelt är det, säger han.?
Ändå introduceras fler och fler multivitaminpreparat riktade särskilt till barn. Gamla produkter som läkemedelsklassade Minorplex har fått konkurrens på Apoteket av Mittval barn och Vitamineral barn har utvecklats till en så kallad »pick & mix«-version där barnen själva kan välja bland smaker som hallon/jordgubb och tutti-frutti. I hälsokosthandeln och på nätet finns varianter som Minallvit, en nalleformad tablett med vanilj- eller jordgubbssmak, och Multiplex goda miner, gelétuggisar som mest liknar godis.?
Givetvis finns det barn som behöver tillskott av vitaminer och mineraler av medicinska skäl, men det är en mycket liten andel av barnen och inget som föräldrarna ska behandla själva.??
– Det är barn som har sjukdomar, exempelvis tarmsjukdomar, eller barn som av olika skäl inte äter alls. Men de är patienter hos oss och får hjälp av dietister som ser över kosten och bedömer om det behövs extra tillskott, säger Olle Hernell.?Han reagerar på hur preparaten utformas och marknadsförs.?
– Det är en svår balansgång. Det är naturligtvis bra för de barnpatienter som vi har om tabletterna smakar bra, men att utforma dem som nallar och liknande är ytterst tveksamt tycker jag, säger Olle Hernell.?Risken finns att barnen förväxlar vitamintabletterna med godis och överdoserar dem.??
Försäljningen av multivitaminer har ökat stadigt i Sverige de senaste åren och 2007 såldes vitaminer och mineraler för 740 miljoner kronor. Knappt hälften utgjordes av multivitaminer, enligt den gemensamma statistiken från Svensk egenvård och Apoteket ab. Men hur mycket som handlar om multivitaminer till barn är svårare att säga, det finns ingen heltäckande statistik. En uppskattning baserat på en enkät som Livsmedelsverket gjorde för sex år sedan visar att det är flera tiotusentals barn, kanske så många som 100 000, som regelbundet får multivitaminpreparat, de allra flesta helt i onödan.?
Barnläkarna är nu oroliga för att de ska få i sig för mycket vitaminer.?
– Nyligen togs a-vitaminet bort från ad-dropparna eftersom vi hade en viss oro för att barn får i sig för mycket. Likadant kan jag känna för vissa andra vitaminer, säger Olle Hernell.??
Det handlar främst om de fettlösliga vitaminerna a, d och e som i princip finns i alla multivitaminpreparat till barn. I motsats till vattenlösliga vitaminer kissar man inte ut överskottet. Barn får i sig vitaminer från många olika håll och det bidrar till att de lätt får i sig för mycket.?
– Exempelvis berikas mjölk och margarinprodukter med a-vitamin. Det försämrar benkvaliteten och ökar risken för benskörhet vid för höga doser, det har vi sett i våra studier, säger Alicja Wolk, professor i näringsepidemiologi vid Karolinska institutet i Stockholm.?
Företagen som säljer barnvitaminerna spelar gärna på föräldrarnas dåliga samvete. På hemsidan för Mittval barn står det till exempel: »Mitt val barn hjälper barnen att hålla intaget av vitaminer och mineraler på rätt nivå varje dag. Inte minst i den stressiga vardagen då det ibland kan bli för mycket snabbmat.«??
Olle Hernell menar att multivitaminerna kan bli ett alibi för föräldrarna att inte behöva tjata på barnen att äta sallad och frukt.?
– Föräldrarna slipper fajten vid matbordet. Det är ganska förståeligt, men inte särskilt bra, säger han.?
Tabletter i stället för god kost kan lätt bli en vana som grundläggs i barndomen och följer med resten av livet.?– Barn äter lite olika periodvis. Under perioder när de äter lite bättre skaffar de depåer av vitaminer som lagras i kroppen och som sedan används under perioder då de äter lite sämre.??
Till vuxna finns det gott om forskning som visar att vitamintillskott i tablettform inte gör någon nytta utan däremot kan göra skada (se artikel här intill). Men när det gäller barn saknas sådan kunskap.?
– Vi vet inte vilka långsiktiga effekter man får av att ge barn mer vitaminer än vad de faktiskt behöver, säger Olle Hernell.?Det finns några dokumenterade fall där multivitaminer till barn har orsakat skada, men inte särskilt många. Giftinformationscentralen har omkring 15 fall de senaste åtta åren där barn har överdoserat multivitaminpreparat. På Läkemedelsverkets biverkningsenhet finns en handfull äldre rapporter kring barn som drabbats av biverkningar av multivitaminpreparat, men eftersom de flesta preparat numera klassas som kosttillskott är underrapporteringen sannolikt stor, enligt verket.?
Hur ska man hantera frågan som sjuksköterska??
– Om frågan kommer upp bör man informera sig om hur barnet äter. Om barnet äter ganska hyggligt, som barn äter mest, då kan man mycket väl ge rådet att inte ge extra vitamintillskott, säger Olle Hernell.