Bokintervju

”Yrsel beror sällan på allvarlig sjukdom”

<strong>”Yrsel beror sällan på allvarlig sjukdom”</strong>
Christian Geisler och Mikael Karlberg har lång erfarenhet av att möta människor med yrsel. Foto: Bazar förlag

Plötsligt snurrar allt. För vissa känns hela livet hotat. Bara den som haft yrsel förstår hjälplösheten. Men yrsel beror sällan på allvarliga sjukdomar. Hjälp finns att få, är budskapet från författarna till en ny bok.

Yrsel är den tredje vanligaste orsaken att söka läkare i dag. I april kommer boken ”Det snurrar – allt om yrsel och balanssjukdomar” av läkarduon Christian Geisler och Mikael Karlberg ut. Här svarar de på frågor om yrsel, som är ett symtom och ingen egen sjukdom.

Vad händer i kroppen när vi upplever yrsel?

– Någon del av balanssinnet skickar fel signalerar. När vi då känner yrsel upplever reptilhjärnan kontrollförlust. Det kan leda till en känsla av att man inte ska överleva.

Berätta om orsaker till yrsel?

– Det finns fem orsaker som är vanligast. Det är godartad lägesyrsel, också kallad kristallsjukan, 3PY, som är ett tillstånd där det inte finns någon skada eller sjukdom men kroppen vill försvara sig mot faror genom att signalera obalans. Sedan har vi yrselmigrän och virus på balansnerven. Den femte orsaken är Ménières sjukdom, en störning i innerörats vätskebalans med hörselnedsättning och yrselattacker.

Hur vanligt är det att allvarlig sjukdom är orsaken?

 – Sällsynt – vid akut yrsel utan andra symtom mindre än en procent! Vi läkare vill framför allt utesluta stroke. Med hjälp av enkla kliniska tester, där vi utvärderar ögonrörelser, är vi faktiskt bättre på att avgöra om det exempelvis är en stroke i lillhjärnan eller virus på balansnerven än en akut MR-undersökning.

Kristallsjuka är en vanlig orsak – berätta om den?

– Öronstenar, otolither, som ska finnas i balansorganen lossnar och hamnar på fel ställe. När man ändrar huvudets läge i förhållande till jordens dragningskraft flyttar sig de lösa kristallerna och irriterar balanssensorerna. Då uppstår kraftig yrsel som varar cirka 30 sekunder efter varje gång man byter läge. Kristallsjuka botas ”enkelt” med hjälp av speciella rörelser, manövrar.

Vad kan patienten göra själv vid kristallsjuka?

– Inte drabbas av panik! Lära sig hur man utför manövrarna själv. Hos cirka 70 procent löser de lossnade kristallerna upp sig spontant inom några dagar eller veckor. I övriga 30 procent behöver en aktiv manöverbehandling utföras för att bli av med kristallsjuka.

Vad betyder ”den berusade gorillans dans”?

– Det är en övning där man släpper loss till musik, leker att man är en berusad gorilla för att släppa kontrollen över balanssinnet och låter kroppen sköta det hela. Vi har lärt oss det av en norsk fysioterapeut. Vi föreslår dansen för våra patienter med 3PY för att de ska minska sin överbevakning av balanssinnet.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida