Vårdfokus nyhetsbrev

 

Antidepressiva läkemedel ökar kraftigt bland barn

2018-10-16 Antalet patienter som får antidepressiva läkemedel ökar, och allra mest bland barn där det skett en tredubbling på tio år. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen. Skolsköterskan Pernilla Garmy ser ett spektrum av orsaker, som innefattar sömnvanor.
Pernilla Garmy

Akutpersonal i Kalmar tränar på självförsvar

2018-10-16 Efter att ha upplevt allt mer hot och våld på arbetsplatsen beslutade personal vid akutmottagningen i Kalmar att lära sig självförsvar.
Akuten Kalmar (MP)

Rekordmånga anmälde sig som donatorer

2018-10-16 Årets donationsvecka gav 12 439 nya anmälningar till donationsregistret. Det är nytt rekord, enligt Socialstyrelsen.
Donationskort

Barn med ångest kan bli hjälpta av kbt på internet

2018-10-16 Kognitiv beteendeterapi, kbt, över nätet kan vara effektivt för barn som har lätt till måttlig ångestproblematik, visar en ny studie från Karolinska institutet. Nu hoppas forskarna att metoden kan avlasta barn-och ungdomspyskiatrin som har långa köer.
Barn vid dator (GI)

Akademiska häver operationsstopp

2018-10-15 Sedan tisdags i förra veckan råder stopp för flertalet planerade operationer på Akademiska sjukhuset i Uppsala. I morgon hävs stoppet. Men vecka för vecka kommer samtliga verksamheter nu tvingas anpassa all planerad vård utifrån hur mycket personal det finns.
Akademiska sjukhuset (MP)

Han hyllas för sitt sätt att vara chef

2018-10-15 Som chef har han uttalat fokus på sjuksköterskans roll i akutsjukvården. Så beskrivs verksamhetschefen Håkan Kerrén vid akuten i Helsingborg av en av sina närmsta medarbetare. Nu har Svensk sjuksköterskeförening utsett honom till årets ledare i omvårdnad.
Håkan Kerrén, ambulanssjuksköterska och chef för akutmottagningen i Helsingborg. 2018-10

Patientcentrerad och personcentrerad - har du koll på skillnaden?

2018-10-15 Är patientcentrerad och personcentrerad vård bara olika namn för samma sak? Martina Summer Meranius trodde först det, men när hennes forskargrupp såg de olika målen med vårdformerna blev skillnaden uppenbar.
händer, patient

Fler bröstcancertumörer hittas vid 3D-screening

2018-10-15 Genom tredimensionell bildtagning av bröst är det möjligt att upptäcka cirka 30 procent fler cancertumörer än vid traditionell mammografiscreening. Det visar en omfattande studie vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.
I bilden till vänster visas med hjälp av brösttomosyntes en cirka 1 cm stor tumör som inte är säkert synlig på mammografibilden till höger, trots att bröstet inte innehåller särskilt mycket tät vävnad.
Följ Vårdfokus
  Facebook
  Twitter
  RSS
Tipsa oss!
PLATSANNONSER
Senaste jobben
Högskolan i Skövde
Lektor inom området Hälsovetenskaper
2019-09-16
Högskolan i Skövde
Professorer till området Hälsovetenskaper
2019-09-02
Högskolan i Skövde
Adjunkt i omvårdnad
2019-09-02
Högskolan i Skövde
Lektor inom området Hälsovetenskaper
2019-09-16
Visa alla
Mest läst på webben
Inget gehör för 10 000 mer i lön i Skåne
Glömde ändra inställningar på läkemedelspump
Sjuksköterska skadad när ambulans väjde för hjort
Fick hjärtstillestånd efter läkemedelsförväxling
Ber om hjälp med chef som anses kränkande och hotfull
Annonsera i Vårdfokus  |  Prenumerera på tidningen  |  Kontakta oss  |  Avregistrera nyhetsbrev