Vårdfokus nyhetsbrev

 

Vårdpersonal får möjlighet att behålla poängmodell

2018-12-04 Medarbetare vid akutsjukhusen i Stockholm får behålla sin befintliga poängmodell när det nya arbetstidsavtalet införs. Överenskommelsen mellan Vårdförbundet och landstinget kommer kort efter starka protester från personal på Södersjukhuset som befarade att de skulle förlora tusentals kronor i lön.
Södersjukhuset

Flera uttänjda blåsor – nu satsas på kunskap

2018-12-07 Skånes universitetssjukhus har på kort tid lex Maria-anmält flera fall av överfylld urinblåsa. Orsaken anges vara brister i rutiner, personalens stress och lång väntetid på akuten. För att öka kunskapen och medvetenheten om risken har sjukhuset gjort en kortfilm med patientfall.
urinscan, scanna, urin, bladderscan, ultraljud

Checklista ska öka kunskapen om onödiga läkemedel till äldre

2018-12-06 Omkring tio procent av alla akuta inläggningar av äldre på sjukhus orsakas av läkemedelsbiverkningar. Nu har Socialstyrelsen tagit fram en checklista som ska göra det lättare att identifiera symtom och tillstånd hos äldre.
läkemedel

Svårt sjuka barn drabbas av brist på sjuksköterskor

2018-12-07 Sjuksköterskebrist och överbeläggningar ligger bakom att fyra spädbarn smittades med multiresistenta bakterier på en barnkirurgiavdelning i Lund. Det skriver Skånes universitetssjukhus i en lex Maria-anmälan.
Spädbarn på sjukhus (GI)

Eldsjäl som synliggör de etiska frågorna

2018-12-07 Sjuksköterskan Marie Chenik har tilldelats Smers etikpris 2018. Statens medicinsk-etiska råd ger henne priset för betydande insatser och stort engagemang under många år.
Marie Chenik beskuren.JPG

Inte säkert att fler studenter ger fler sjuksköterskor

2018-12-05 Nu varnar företrädare för sjuksköterskeutbildningarna för att antalet examinerade sjuksköterskor inte kommer att öka. Kvaliteten på utbildningarna sjunker och allt fler får svårt att klara studierna.
Många studenter (GI)

För få sjuksköterskor ökar dödligheten på sjukhus

2018-12-06 En ny brittisk studie bekräftar ännu en gång att det finns en stark koppling mellan för få sjuksköterskor på en vårdavdelning och risken för patienter att dö. Att ersätta sjuksköterskorna med undersköterskor minskar inte risken.
Omvårdnad ( G I).jpg

Brister i minnesutredningar av utrikesfödda

2018-12-05 Bara hälften av alla landsting använder det skräddarsydda screeeningverktyget Rudas i minnesutredningar av personer med annat modersmål. Sjuksköterskan Rozita Torkpoor har varit med och översatt verktyget som numera ingår i de nationella riktlinjerna för demenssjukdom.
Rozita Torkpoor

Ökad dödlighet under sommarens värmebölja

2018-12-06 Jämfört med tidigare somrar var överdödligheten i år cirka 700 dödsfall. Dödligheten var högst under de varmaste veckorna, visar Folkhälsomyndighetens data.
Värmebölja (G I).jpg

Patienter får inte längre benämnas som ”blindtarmen”

2018-12-06 Vårdpersonal på Irland ska inte längre tilltala patienterna med smeknamn som "love" eller "dear" eller referera till dem som "benbrottet på sal tre" eller "blindtarmen på sal sju". Enligt nya riktlinjer är det förnamnet som gäller.
Omvårdnad (GI)
Följ Vårdfokus
  Facebook
  Twitter
  RSS
Tipsa oss!
PLATSANNONSER
Senaste jobben
Socialstyrelsen
Utredare med kompetens inom området organ- och vävnadsdonation till Nationellt donationscentrum
2020-06-12
Region Västmanland
Diabetessjuksköterska till Medicinmottagningen Västmanlands sjukhus Västerås
2020-06-30
Perituskliniken
Perituskliniken söker sjuksköterskor för nattjänstgöring
2020-06-08
Visa alla
Mest läst på webben
Sjuksköterska spelade in när hon läxades upp av chefen
366 sjuksköterskor säger ifrån: "Vi sysslar inte med dödshjälp"
”Jag har aldrig sett så många svårt sjuka”
Sommarsemestern ryker för redan trött personal
Här får vårdpersonal extra pengar
Annonsera i Vårdfokus  |  Prenumerera på tidningen  |  Kontakta oss  |  Avregistrera nyhetsbrev