5 frågor. Vilket ansvar har vården för människor i sorg?

5 frågor. Vilket ansvar har vården för människor i sorg?
Foto: Marie Ullnert

Sjuksköterskor som möter sörjande måste kunna identifiera riskfaktorer och hänvisa till särskilda stödformer om det behövs, anser Joakim Öhlén.

Folkhälsofråga Sorg är en naturlig del av livet, om än smärtsam, men ibland kan den ta för mycket kraft från den drabbade, alltför länge. Joakim Öhlén är sjuksköterska, filosofie doktor och professor i omvårdnad vid institutionen för omvårdnad på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Ska vården ha ansvar för att bistå i sorgearbetet??

— Både ja och nej. Vid sorg har vi behov av stöd både före, under och efter förlusten. Sorg är en del av livet och sjukvården kan inte ha ansvar för hur vi lever våra liv. Men vid sorg i samband med sjukdom och vård blir vårdens agerande ofta en stor del i hur individen kan hantera sin sorg. Många sörjande kan svikta temporärt medan en del får långdragna besvär. I grunden är stöd vid sorg en folkhälsofråga.

Hur tar vården det ansvaret??

— Sammantaget kan man säga att vården tar ett ringa ansvar eftersom det finns stora skillnader mellan olika vårdgivare, ibland även inom kommuner och landsting. Stödformer både inom och utanför vårdens regi behöver också kvalitetssäkras. ?

Vilka risker ser du med att lämna över sorgebearbetning till den fria marknaden??

— Riskerna är desamma, och möjligheterna, som för hälso- och sjukvården i stort. Vid normal sorg kan det finnas fördelar med att vi professionella inte har för stor plats, det gäller oberoende av i vilken regi stödet bedrivs. Självhjälpsgrupper i olika former kan vara viktiga. Men all stödverksamhet kräver att de ansvariga har kunskap att identifiera dem som behöver professionellt stöd. ?

Hur vill du se sjuksköterskans roll för sörjande??

— Sjuksköterskor stödjer sörjande som en integrerad del i arbetet med patienter och deras familjer. Som komplement behövs även särskilda stödformer. I samverkan med andra yrkesgrupper och personer som levt med sorg blir sjuksköterskors erfarenheter betydelsefulla för att medverka till både utbyggnad av stöd och utveckling av nya stödformer till sörjande.

Vilken kompetens behöver sjuksköterskan ha??

— Insikt i sorgens uttryck och förmåga att möta andra medmänskligt. Det finns risk för att behov av professionellt stöd till sörjande både över- och underdiagnostiseras. Därför är det viktigt att alla som möter sörjande kan identifiera riskfaktorer och hänvisa till särskilda stödformer. Närstående i sorg finns i alla åldrar och kunskap om barns behov behöver särskilt uppmärksammas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida